Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης: Μέχρι και ανακλήσεις αδειών λειτουργίας σε αυτούς που κάνουν πλαστά rapid tests

Με αυστηροποίηση των ποινών και ανακλήσεις αδειών λειτουργίας προειδοποίησε παραβάτες φαρμακοποιούς  και άλλες ειδικότητες που εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά τεστ ο Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

«Για τους φαρμακοποιούς ή άλλες παρόμοιες ειδικότητες που έχουν εκ του νόμου το δικαίωμα να διενεργούν rapid, όσοι για 10, 20, 100 ευρώ σκέφτονται ότι μπορούν να παίζουν με τους συναδέλφους τους στα νοσοκομεία, οι ποινές θα φτάσουν εκτός από τις ποινικές κυρώσεις και σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο κ. Μπίνης.

Για τους ανεμβολίαστους που δεν υποβάλλονται σε έλεγχο υπάρχουν, σύμφωνα με τον ίδιο, δύο δικλείδες ασφαλείας. «Έχουμε την βάση των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων και την ενιαία αρχή πληρωμής. Από το γραφείο μας έχουμε 3 άτομα μαζί με το ΥΠΕΣ και παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο ποιοι έχουν υποχρέωση προσκόμισης rapid test και πόσα τελικά προσκομίζονται» συμπλήρωσε ο κ. Μπίνης. Ο  Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας  υποστήριξε ότι οι υπάλληλοι που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα σχετικά με την επίδειξη των rapid, αφενός θα τους κοπεί ο μισθός ενώ θα βρεθούν αντιμέτωποι με πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις.

Ενδείξεις μπορούν να δώσουν οι βάσεις δεδομένων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας εξαιτίας απότομων αυξομειώσεων στον αριθμό των εμβολιασμένων κ.ά.. Ενδεικτικό είναι ότι στην υπόθεση του Έβρου «είδαμε πολλές καταχωρήσεις περίεργες ώρες και μόλις μετέβη επί τόπου και έκανε την έρευνά της η Ελληνική Αστυνομία, ανακάλυψε αυτό το μοτίβο της διενέργειας εικονικών rapid test, προκειμένου ανεμβολίαστοι να μπορούν να πηγαίνουν στην εργασία τους χωρίς να υφίστανται τις κυρώσεις». Με τον τρόπο αυτό μέσω της ανάλυσης δεδομένων οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εντοπίζουν σημεία υψηλού κινδύνου.

Χαρακτηριστικά στην περίπτωση του Παλαμά, «το αντίστοιχο πρόβλημα δεν ήταν πλαστά πιστοποιητικά, όπως μπερδεύουμε στην συζήτηση, αλλά οι εικονικοί εμβολιασμοί» εξήγησε ο κ. Μπίνης. Έλεγχος στοιχείων 5.000 εμβολιασμένων πραγματοποιήθηκε. «Εκεί παρακολουθούμε ανώμαλα μοτίβα, πχ δεν μπορεί κάποιος να πηγαίνει από την Κρήτη στην Καρδίτσα για εμβολιασμό. Αν βλέπεις ότι σε έναν Τ.Κ. συρρέουν άνθρωποι από μακρινούς Τ.Κ. την στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν ουρές πια για τους εμβολιασμούς, είναι εύκολο να βρεις ραντεβού κοντά σου» πρόσθεσε ο κ. Μπίνης.

Κατά τη τελευταία διετία οι φορείς ελέγχου συντονίζονται αξιοποιώντας  πληροφορίες. «Η δυνατότητα που έχουμε να στοχεύσουμε σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και επαγγελματικές δραστηριότητες, σε αναρτήσεις στα social media, σε συγκεκριμένα ιστορικά παραβατικότητας, μας επιτρέπει να συλλέξουμε δεδομένα και φυσικά όταν ανοίξει μια έρευνα, δεν ξέρεις πού θα καταλήξεις» τόνισε ο κ Μπίνης.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/