Διπλάσια τα θύματα της γρίπης φέτος -Τι δείχνουν οι αριθμοί

Ανησυχητική είναι η εξέλιξη της γρίπης, καθώς ο αριθμός των θυμάτων που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής (Οκτωβρίου έως τέλος Φεβρουαρίου) είναι ο διπλάσιος σε σχέση με την περίοδο 2017-2018.

Ενδεικτικό είναι πως πέρσι νοσηλεύτηκαν 107 ασθενείς και 42 απεβίωσαν, ενώ το 2016 ο αριθμός των νεκρών εκτοξεύτηκε στους 108 και νοσηλεύτηκαν 276 ασθενείς.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ ότι 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον ιό μέσα σε μια εβδομάδα, εκτοξεύοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 91 μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, συνολικά έχουν καταγραφεί 316 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 305 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένο ήταν τα 46 ασθενείς (15%).

Από τα καταγεγραμμένα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ, φαίνεται ότι ο αριθμός των ασθενών που έχει εμβολιαστεί παραμένει χαμηλός όλα αυτά τα χρόνια, με το 80% με 90% των ασθενών να μην έχουν κάνει το απαραίτητο εμβόλιο.

Φέτος το ποσοστό των εμβολιασμένων ασθενών, κυμαίνεται στο 13%-15%.

Αυξημένη η δραστηριότητα της γρίπης

Το ΚΕΕΛΠΝΟ στην έκθεσή του επισημαίνει ότι η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει αυξημένη και τονίζει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως τον καλύτερο τρόπο προφυλάξης από τη γρίπη.

Παρά ταύτα, σημειώνει ότι την τελευταία εβδομάδα καταγραφής (18 με 24 Φεβρουαρίου) τα περιστατικά που εμφάνισαν γριπώδη συνδρομή ήταν μειωμένα συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα (10-17/02).

Θερίζει την Ελλάδα

Από τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ προκύπτει ότι η γρίπη έχει στερήσει τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων στην Ελλάδα.

Από το 2009, μέχρι σήμερα, το σύνολο των θυμάτων της γρίπης ανέρχεται σε 1.128.

 

Πηγη:https://www.healthpharma.gr