Διπλή διεθνής διάκριση Μπερσίμη

Καλύτερος Ευρωπαίος manager για το 2018 αναδείχθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. Ο Σ. Μπερσίμης έλαβε το βραβείο «Best Manager Award» από το European Network for Business and Industry Statistics (ENBIS), το πρώτο που απονέμεται σε Έλληνα και το πρώτο που απονέμεται σε manager δημόσιου οργανισμού!

Πέραν του βραβείου, όμως, ο κ. Μπερσίμης εκλέχτηκε και νέος Πρόεδρος του European Healthcare Fraud & Corruption Network. Οι δύο διακρίσεις συνδέονται με την αλλαγή του προφίλ του ΕΟΠΥΥ τα τελευταία δύο χρόνια, μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας, της στατιστικής και των διαθέσιμων δεδομένων, που έχουν συμβάλλει στον έλεγχο των δαπανών και στην προσπάθεια βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

European Network for Business and Industry Statistics

Βραβείο που απονέμεται σε manager επιχειρήσεων, βιομηχανιών και οργανισμών οι οποίοι επιτυγχάνουν σημαντικούς στόχους κάνοντας ευρεία χρήση στατιστικών και αναλυτικών μεθόδων, το Best Manager Award. Μεταξύ των στοιχείων του έργου και των δράσεων του προέδρου του ΕΟΠΥΥ που οδήγησαν στη βράβευση του είναι οι:

  • Εφαρμογή στατιστικής και επιχειρησιακής αναλυτικής με κύριο στόχο τη συνολική βιωσιμότητα του συστήματος προς όφελος όλων των εμπλεκομένων και κυρίων των πολιτών.
  • Χρήση στατιστικής μεθοδολογίας για τον εντοπισμό και την αποτροπή της παραβατικής συμπεριφοράς εκ μέρους των παρόχων υπηρεσιών υγείας.
  • Έλεγχος και τελική εκκαθάριση δαπανών υγείας των παρόχων με τη χρήση στατιστικής μεθοδολογίας.
  • Εξορθολογισμός δαπανών και ομαλοποίηση του προγράμματος πληρωμών του Οργανισμού.
  • Aπομείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Οργανισμού το 2016 (από 2 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους, σε 0,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017, μείωση 75%).

Το «Best Manager Award» έχει θεσμοθετηθεί από το δίκτυο ENBIS, που αποτελεί ανεξάρτητο Οργανισμό με σκοπό την προαγωγή της χρήσης στατιστικών μεθόδων προς όφελος της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας και επιχειρήσεων. Έχει έδρα το Άμστερνταμ και περισσότερα από 5.000 μέλη, τόσο ιδιώτες, επιχειρήσεις και βιομηχανίες όσο και οργανισμούς.

Ενδεικτικά προηγούμενα βραβεία έλαβαν managers από εταιρείες όπως η Kraft Foods, η Coca-Cola, η Bosch, η General Motors, η Novo Nordisk, η Janssen Pharmaceutical, η EDF Group France, κ.α.

European Healthcare Fraud & Corruption Network

Πρόεδρος του European Healthcare Fraud & Corruption Network εξελέγη ο Σ. Μπερσίμης  στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου στο Βέλγιο. Τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ πρότειναν μέλη του Δικτύου, μετά από την αξιολόγηση του έργου του στον ελληνικό οργανισμό. Το Δίκτυο είναι μοναδικός οργανισμός με αποστολή την καταπολέμηση της διαφθοράς, της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος και της απάτης στην Υγεία,

Πρόκειται για δράσεις γύρω από τον εντοπισμό και την αποτροπή παραβατικής συμπεριφοράς εκ μέρους των παρόχων υπηρεσιών υγείας, την εκκαθάριση των δαπανών υγείας των παρόχων με χρήση τεχνικών δειγματοληψίας, τον εξορθολογισμό των δαπανών (ένταξη κανόνων ICD-10 στα διαγνωστικά, διασύνδεση γνωματεύσεων και εκτελέσεων) αλλά και την ομαλοποίηση του προγράμματος πληρωμών του Οργανισμού.

Το European Healthcare Fraud & Corruption Network αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό Οργανισμό, που ιδρύθηκε το 2005 και εδρεύει στο Βέλγιο, με αποστολή τη συνολική βελτίωση των Εθνικών Συστημάτων, προς όφελος κάθε ασθενούς.

Μέλη του είναι κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς ασφάλισης (ενδεικτικά ο εθνικός ασφαλιστικός φορέας του Βελγίου με προϋπολογισμό 18 δισ. ευρώ, ο Γαλλικός Εθνικός Φορέας για την Ασφάλιση Μισθωτών που καλύπτει το 91% του πληθυσμού της χώρας, το «ΕΣΥ» της Ολλανδίας), υπουργεία Υγείας (Πολωνίας, Πορτογαλίας, Σερβίας, Σλοβενίας) και ανεξάρτητες αρχές καταπολέμησης της απάτης στην Υγεία (όπως η καναδική Ένωση Καταπολέμησης Διαφθοράς στην Υγεία). Στο πλαίσιο του Δικτύου έχουν υπογραφεί Μνημόνια Συνεργασίας με Οργανισμούς από όλο τον κόσμο και Παγκόσμια Δίκτυα (π.χ. Παγκόσμιο Δίκτυο Υγείας και αντι-διαφθοράς GHCAN,  που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της καναδικής αρχής).

 

Πηγη:https://virus.com.gr