Διπλή μάσκα: Μήπως δεν μας προστατεύει όσο πιστεύαμε – Ανατρεπτική έρευνα

Στο επίκεντρο νέας έρευνας που είδε το φως της δημοσιότητας βρέθηκε η χρήση της διπλής μάσκας που με βάση όσα υποστηρίζουν οι επιστήμονες παρέχει προστασία απέναντι στον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, με βάση τα συμπεράσματα μελέτης η διπλή υφασμάτινη μάσκα όχι μόνο δεν προστατεύει πολύ, αλλά μπορεί και να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης ή μόλυνσης.

Για την έρευνα που εκπονήθηκε από επιστήμονες του State University της Φλόριντα και του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα προσομοίωσης υπολογιστή με υφασμάτινες μάσκες, επομένως τα ευρήματα δεν ισχύουν απαραίτητα για χειρουργικές μάσκες ή N95 που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία.
Τα συμπεράσματα της έρευνας

Οι Αμερικανοί ερευνητές επισημαίνουν τελικά πως η χρήση δύο μασκών μπορεί στην πραγματικότητα να πετυχαίνει το αντίθετο, δημιουργώντας «μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας» που αναγκάζει τους ανθρώπους να παίρνουν περιττό ρίσκο.

Φορώντας δύο υφασμάτινες μάσκες μπορεί επίσης να πιεστεί περισσότερος αέρας στα κενά μεταξύ του προσώπου, αυξάνοντας την ποσότητα του ιού που εισπνέεται στον αέρα, διαπίστωσαν οι ερευνητές, σύμφωνα με την Daily Mail. Επιπλέον, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η χρήση δύο στενών μασκών θα μπορούσε να προκαλέσει «δυσκολίες στην αναπνοή».

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστούν μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική μάσκα, προκειμένου να υπάρχει «καλύτερη εφαρμογή και επιπλέον προστασία».

Οι ερευνητές προσομοίωσαν ένα πίδακα βήχα από το στόμα ανθρώπου, ο οποίος φορούσε μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από τη μύτη και το στόμα και ελαστικά κορδόνια τυλιγμένα γύρω από τα αυτιά.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Physics of Fluids», δείχνουν ότι η χρήση δύο καλυμμάτων προσώπου παρέχει «αμελητέα, εάν υπάρχει, αύξηση της προστασίας». Δύο μάσκες «ενδέχεται να μην βελτιώσουν σημαντικά» την προστασία από την εκπνοή των σωματιδίων του ιού.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές υπογράμμισαν πως ενώ θα μπορούσε «θεωρητικά» να μειώσει την ποσότητα του ιού που θα μπορούσε να περάσει από τη μάσκα, αν φορεθούν δύο μάσκες που εφαρμόζουν καλά, «θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αναπνευστικές δυσκολίες.

 

 

Πηγη: https://www.healthreport.gr/