Διστακτικοί οι αναλυτές για το χρονοδιάγραμμα εμβολίου κατά του κοροναϊού

Οι Αμερικανοί ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των εντατικών ερευνών των ειδικών επιστημόνων για την ανακάλυψη εμβολίου κατά του COVID-19 και το ενδεχόμενο να είναι διαθέσιμο σε 12 έως 18 μήνες. Αυτό το χρονοδιάγραμμα έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα διακυβέρνησης και μέσω των εθνικών μέσων ενημέρωσης.
Σε μια σημείωση 25 σελίδων με τίτλο «Sober Up! 25 λόγοι για να μην βασίζεστε στο εμβόλιο COVID για την ασυλία της αγέλης», ο αναλυτής της SVB Leerink Geoffrey Porges αναφέρει, ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια – όχι μήνες – για να αναπτυχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο,  το οποίο θα χορηγηθεί σε αρκετά άτομα για ευρεία προστασία.
Όπως υποδηλώνει ο τίτλος της ανάλυσής του, ο Porges δεν έχει μία ή δύο ανησυχίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης εμβολίων 12 έως 18 μηνών. Ο κατάλογος των ανησυχιών του εκτείνεται σε περισσότερες από δύο δωδεκάδες για τον ίδιο τον στόχο – έναν νέο κορανοϊό που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός – καθώς και ανησυχίες σχετικά με την εξαγωγή εμβολίου με περιορισμένες δοκιμές.
Απλώς σκεφτείτε την ιστορία των εμβολίων, επισημαίνει ο Porges και η ομάδα του. Για περισσότερα από 10 βασικά εμβόλια που χρησιμοποιούνται ευρέως, ο χρόνος μεταξύ της ανακάλυψης παθογόνων έως την έγκριση εμβολίου κυμαινόταν από 10 έως περισσότερα από 100 χρόνια. Πολλές βασικές δοκιμές για πρόσφατα εγκεκριμένες λήψεις χρειάστηκαν περισσότερα από 3,5 χρόνια, έγραψε.
Ακόμα και με ένα «πολύ επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα» που περιλαμβάνει την επίδειξη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας στους ανθρώπους και στη συνέχεια το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή ενός προγράμματος μαζικής ανοσοποίησης, η επίτευξη ανοσίας της μάζας από 70% έως 80% θα χρειαζόταν έως το 2023 ή το 2024, σύμφωνα με τον Porges.
Αυτή εξακολουθεί να είναι μια «αισιόδοξη» άποψη, έγραψε ο Porges. Θα απαιτούσε «ισχυρά αποτελέσματα ανοσοποίησης πρώτης δοκιμής, ταχεία ανάπτυξη της κατασκευής και συμπεριφορά υψηλής συνεργασίας από τον αμερικανικό λαό (ή καταναγκαστική συμπεριφορά από την κυβέρνηση) κατά τη διάρκεια της φάσης ανοσοποίησης». Κάθε μία από αυτές τις απαιτήσεις θα μπορούσε να επιφέρει τις δικές της προκλήσεις.
Ο αναλυτής δεν πιστεύει μόνος του ότι τα χρονοδιαγράμματα που συζητήθηκαν είναι αισιόδοξα. Μια πρόσφατη ανάλυση τεχνητής νοημοσύνης  για τα δύο πιο προηγμένα προγράμματα στις ΗΠΑ – το Moderna και το Inovio, τα οποία πρόσφατα μπήκαν σε δοκιμές σε ανθρώπους – διαπίστωσαν ότι θα χρειαστούν 5 χρόνια για να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη για πλήρη έγκριση. Αυτό μπορεί να αλλάξει, σημείωσε η εταιρεία, για διάφορους λόγους. για παράδειγμα, εάν οι εταιρείες είναι σε θέση να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους τους για την έναρξη δοκιμών σε μεταγενέστερο στάδιο.
Πηγή: https://www.healthweb.gr/