Δοκιμάζουν στατίνη κατά την πολλαπλής σκλήρυνσης!

Τη συμβαστατίνη, μία από τις διαδεδομένες στατίνες, που χορηγούνται για τον έλεγχο της χοληστερίνης, δοκιμάζουν οι επιστήμονες ως θεραπεία για μία βαριά μορφή της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Οι δοκιμές ξεκίνησαν στη Βρετανία, με στόχο να δοκιμαστεί σε περίπου 1.200 ασθενείς. Πρόκειται για την κλινική μελέτη με την ονομασία MS-STAT2 και χρηματοδοτείται από την MS Society της Βρετανίας, σε συνεργασία με το National Institute for Health Research και διάφορα πανεπιστήμια Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ερευνητές θα δοκιμάσουν τη συμβαστατίνη ως θεραπεία για τη δευτεροπαθή προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση (SPMS), η οποία σήμερα πρακτικά δεν έχει θεραπευτικές επιλογές. Η δοκιμή της συμβαστατίνης ακολουθεί τα θετικά αποτελέσματα από μια μικρότερη δοκιμή (σε 140 ασθενείς), η οποία έδειξε ότι η ουσία μπορεί να επιβραδύνει τη νόσο. Ακόμη, μείωσε τον ρυθμό της ατροφίας του εγκεφάλου, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να προστατεύσει τα νεύρα από βλάβες.

«Οι άνθρωποι με αυτή τη μορφή της νόσου περιμένουν δεκαετίες για ένα φάρμακο που λειτουργεί, γι ‘αυτό υπάρχει ενθουσιασμός με την έναρξη των δοκιμών. Σήμερα, εάν διαγνωστεί κάποιος με αυτή τη μορφή, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά ελπίζουμε να ]προσφέρουμε τη λύση που όλοι περιμένουν», αναφέρει η Δρ Susan Kohlhaas, Διευθύντρια Έρευνας της MS Society. Ο στόχος είναι να εγγραφούν 1.180 άτομα σε περίπου 30 ιατρικά κέντρα σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Ιρλανδία.

Η σκλήρυνση καταστρέφει τη μυελίνη, το προστατευτικό περίβλημα των νεύρων, με συνέπεια να μην μπορούν να μεταδοθούν σωστά τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο. Αρχικά, η πλειοψηφία των ασθενών διαγιγνώσκονται με τη λεγόμενη υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα μορφή της νόσου, που εμφανίζει περιοδικές φάσεις έξαρσης και ύφεσης.

Μετά από χρόνια, όμως, όλοι σχεδόν οι ασθενείς μεταπίπτουν στη λεγόμενη δευτεροπαθή προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση. Εδώ δεν υπάρχουν επεισόδια ύφεσης. Η νόσος εμφανίζει αδιάλειπτη, σταδιακή επιδείνωση των συμπτωμάτων, που συνήθως καταλήγει σε σοβαρές αναπηρίες.

Στο προχωρημένο αυτό στάδιο παρατηρείται συρρίκνωση του εγκεφάλου με ρυθμό περίπου 0,6% τον χρόνο, ενώ με τη συμβαστατίνη η συρρίκνωση αυτή περιορίστηκε στο 0,3%. Όμως, εκείνο που δεν γνωρίζουν ακόμη οι επιστήμονες είναι αυτή η επιβράδυνση της ατροφίας του εγκεφάλου βοηθά και στη βελτίωση των συμπτωμάτων των ασθενών.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/