Δρ. Ν.Χρηστάκης: Διπλά θανατηφόρο το δεύτερο κύμα- Επιστροφή στην κανονικότητα το 2024

Δυσοίωνες προβλέψεις για το δεύτερο κύμα της πανδημίας αλλά και την επιστροφή στην κανονικότητα σε βάθος τετραετίας έκανε ο καθηγητής Ιατρικής και Κοινωνιολογίας στο Yale, Νικόλας Χρηστάκης. Αναγκαία είναι τα δύσκολα μέτρα του περιορισμού για να μην κλυδωνιστούν τα συστήματα υγείας, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Ζοφερό μέλλον προανήγγειλε ο Δρ. Χρηστάκης σχετικά με την πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνοντας λόγο για πιο ισχυρό δεύτερο κύμα αλλά και για το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλα κύματα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη.

Η ανθρωπότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το κύμα αυτό που θα είναι δύο φορές χειρότερο από το πρώτο και να προετοιμαστεί ενδεχομένως  για κάποια ακόμα, τα οποία θα εξασθενούν σταδιακά. Ως παράδειγμα, έφερε την πανδημία του 1918, κατά την οποία το δεύτερο κύμα ήταν τέσσερις φορές πιο θανατηφόρο από το πρώτο.

Στα προ πανδημίας επίπεδα ο Δρ. Χρηστάκης εκτίμησε ότι θα φθάσουμε το 2024, με δεδομένες τις μακροχρόνιες επιπτώσεις. Εφόσον εγκριθεί ένα εμβόλιο το 2021, θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να αναπτυχθεί και να διανεμηθεί το εμβόλιο, ενώ πρέπει να προσμετρήσουμε και την αποδοχή του από τον πληθυσμό. Εντός του 2022 υπολογίζεται ότι θα έχει επιτευχθεί εκτεταμένος εμβολιασμός, ώστε να καμφθεί η πανδημία.

Ακόμη και όταν διασφαλιστεί η ανοσία της αγέλης και αφήσουμε πίσω μας τις βιολογικές και επιδημιολογικές επιπτώσεις της πανδημίας του SARS-CoV-2, θα χρειαστούμε χρόνο να συνέλθουμε από τις ψυχολογικές και κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, με δεδομένο το πλήγμα στις οικονομίες των χωρών. Ο καθηγητής, αξιολογώντας τα δεδομένα από την ιστορική εμπειρία προηγούμενων επιδημιών, θεωρεί ότι το 2024 θα επιστρέψει η ανθρωπότητα στην κανονικότητα.

Προσοχή συνέστησε ο κ. Χρηστάκης σε ότι αφορά στη διαχείριση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται δύσκολα βήματα για να αποτραπεί η πιθανότητα να πληγούν τα νοσοκομεία και να σημειωθεί μεγάλος αριθμός θανάτων.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/