Δωρεάν εξέταση HIV σε τρία Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Αθηναίων.

Το Rapidtest, ένα μοντέλο γρήγορης ανώνυμης και δωρεάν εξέτασης για τον ιό HIV, εφαρμόζει και ο δήμος Αθηναίων σε τρία Δημοτικά Ιατρεία. Μετά το Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης (Χανίων 4β), ο δωρεάν γρήγορος έλεγχος μπορεί να γίνεται εφ’ εξής τόσο στο Πολυδύναμο Ιατρείο Πατησίων, όσο και στο 1ο Δημοτικό Ιατρείο (Σόλωνος 79).

Η Αθήνα, ήδη από το 2014, έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των fast-track cities για εξάλειψη της επιδημίας του AIDS. Το 2017 ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το AHF (AIDS Healthcare Foundation), τον μεγαλύτερο διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρέχει σε παγκόσμιο επίπεδο υπηρεσίες πρόληψης του HIV, διάγνωσης του ιού και ιατρικής φροντίδας σε ασθενείς. Στη βάση αυτού του Μνημονίου εφαρμόζεται στον δήμο Αθηναίων, για πρώτη φορά σε ιατρική δομή της χώρας μας, το rapidtest.

Η εξέταση παρέχεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα AIDS  health foundation (AHF) και πραγματοποιείται με την πλέον αξιόπιστη τεχνολογία ταχείας εξέτασης (rapid HIV test).

H εξέταση είναι αξιόπιστη (99% ) και  απαιτεί την λήψη μιας μόνο σταγόνας αίματος από το δάκτυλο. Οι εξεταζόμενοι λαμβάνουν τα αποτελέσματα αμέσως, ενώ ταυτόχρονα παρέχονται και υπηρεσίες συμβουλευτικής.

Η ταχεία εξέταση για  HIV παρέχεται ανώνυμα  και δωρεάν  χωρίς ραντεβού:

  • Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη και ώρες 10.00-15.30 στο Πολυδύναμο  Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης, Χανίων 4β, τηλ. 210.88.36.200
  • Κάθε Τρίτη  και  Πέμπτη και ώρες  10.00-13.00 στο Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο Πατησίων,  Σαρανταπόρου  4, τηλ. 210.20.15.510-1
  • Κάθε Τρίτη  και  Πέμπτη και ώρες  10.00-13.00, στο 1ο Δημοτικό Ιατρείο, Σόλωνος 78, τηλ. 210.36.26.587

Το rapid test διαρκεί ένα μόλις λεπτό και διεξάγεται από εξειδικευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου Κοινωνικής Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ). Στη περίπτωση θετικού αποτελέσματος γίνεται άμεση παραπομπή σε εξειδικευμένη ιατρική κρατική δομή. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το AHF περιλαμβάνονται επίσης η δωρεάν διανομή προφυλακτικών και ενημερωτικών φυλλαδίων και η καμπάνια ενημέρωσης που ξεκίνησε πρόσφατα, με τη ευγενική χορηγία της Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΣΤΑΣΥ) στις οθόνες των αθηναϊκών μέσων μαζικής μεταφοράς (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ).

 

Πηγη:https://virus.com.gr/