Δωρεά διαγνωστικών τεστ στην Κένυα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου.

Παραδόθηκαν στο Ναϊρόμπι της Κένυας στο πλαίσιο του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας SlovakAid του Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας. 50.000 διαγνωστικά τεστ για SARS-CoV-2, που αναπτύχθηκαν από Σλοβάκους επιστήμονες με τη στήριξη της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET.

Η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου και – πέραν από τα 50.000 διαγνωστικά τεστ – περιλάμβανε θερμικό κυκλοποιητή (PCR) για τη διενέργεια των τεστ καθώς και 20.000 αναπνευστήρες τύπου FFP2.

Το διαγνωστικό τεστ εγκρίθηκε από το Κρατικό Ινστιτούτο Ελέγχου Φαρμάκων της Δημοκρατίας της Σλοβακίας στις 14 Μαΐου του 2020 και καταχωρήθηκε στο Ευρωπαϊκό Μητρώο EUDAMED στις 26 Μαΐου 2020 για διανομή στην Ευρώπη ως in vitro διαγνωστικό τεστ με σήμανση CE.  Το διαγνωστικό κιτ φέρει την ονομασία vDetect COVID-19 RT-qPCR και αναπτύχθηκε μέσω της συλλογικής έρευνας επιστημόνων από τη σλοβακική εταιρεία MultiplexDX, το Βιοϊατρικό Ερευνητικό Κέντρο της Σλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών, το Κέντρο Επιστημών του Πανεπιστημίου Κομένιους στην Μπρατισλάβα και ειδικούς από τις εταιρείες Lambda Life και ProScience Tech.

«Ως ένας από τους βασικούς συντελεστές της ανάπτυξης του διαγνωστικού τεστ για τη νόσο COVID-19, η ESET είναι ευτυχής που βλέπει ότι χώρες που χρειάζονται βοήθεια, όπως η Κένυα, μπορούν να επωφεληθούν από τις προσπάθειές μας. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε παρόμοιες πρωτοβουλίες στο μέλλον» δήλωσε ο Palo Luka, Διευθύνων Σύμβουλος της ESET.

Ο Pavol Čekan, ιδρυτής της MultiplexDX, δήλωσε «αναπτύξαμε γρήγορα ένα νέο τεστ PCR για τη νόσο COVID-19 που μπορεί να βοηθήσει αξιόπιστα στη διάγνωση ασθενών σε πρώιμο στάδιο. Έχοντας προμηθεύσει ένα μεγάλο αριθμό διαγνωστικών τεστ για τις ανάγκες των εργαστηρίων στη Σλοβακία, στρέψαμε τις προσπάθειές μας στην αύξηση της παραγωγής για την κάλυψη των αναγκών άλλων χωρών που μπορούν να ωφεληθούν από το τεστ, όπως η Κένυα».

 

 

Πηγή: https://www.iatronet.gr/