Δύο σε ένα νοικοκυρεμένα (; ) οι δομές της ΠΦΥ στην 6η ΔΥΠΕ

Τους τελευταίους μήνες η Αριστοτέλους εγκαινιάζει Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των εξαγγελιών της για την οικοδόμηση ολοκληρωμένης Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Παράλληλα, κάνει θριαμβευτικά λόγο για ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με προσωπικό και λειτουργίας τους σε διευρυμένο ωράριο.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στις δομές, όμως, οι κυβερνητικοί διθύραμβοι για το “θαύμα” της νέας ΠΦΥ δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μία… οφθαλμαπάτη, καθώς οι υποτιθέμενες άρτια οργανωμένες ΤοΜΥ λειτουργούν στα κτίρια και με το προσωπικό των Κέντρων Υγείας!

“Η τραγική καθυστέρηση των υπευθύνων για την ανεύρεση κτιρίων και η μη συμμετοχή ιατρικού προσωπικού στις προκηρύξεις, είχε σαν αποτέλεσμα την τροποποίηση της αρχικής απόφασης και την συστέγαση των ΤΟΜΥ με τα Κέντρα Υγείας” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Εργαζομένων ΠΦΥ και Υπαλλήλων 6ης ΔΥΠΕ.

Όπως εξηγεί, στην πραγματικότητα μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες οργάνωσης των ΤοΜΥ στο προσωπικό των ΚΥ, ενώ το σύνολο του προσωπικού στριμώχτηκε σε ένα και μόνο γραφείο λόγω έλλειψης κτιρίων. Ο Σύλλογος καταγγέλλει, παράλληλα, την απουσία οργάνωσης και υποδοχής του προσωπικού των ΤοΜΥ με προγράμματα εκπαίδευσης, καθώς και την παντελή απουσία υλικοτεχνικού εξοπλισμού και αυτόνομων κτιρίων.

Η συνλειτουργία αυτή, εκτιμούν οι εργαζόμενοι αποδυνάμωσε στην ουσία το ρόλο των δομών ΠΦΥ, δημιουργώντας ταυτόχρονα σύγχυση στους ασφαλισμένους και στους ασθενείς που καταφθάνουν σε αυτές.

Ο Σύλλογος ζητά:

  • Τον κτιριακό διαχωρισμό των ΤοΜΥ από τα Κέντρα Υγείας και την άρτια οργάνωσή τους, ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού.
  • Την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με υγειονομικό, διοικητικό και ιατρικό προσωπικό βασικών ειδικοτήτων, προκείμενου να υπάρξει διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους.
  • Ενίσχυση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των δομών.
  • Υποστήριξη του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας.
  • Ενίσχυση με Διοικητικό προσωπικό της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ.

Πηγη:https://virus.com.gr