Δύσπιστοι οι Θεσσαλονικείς για το νέο θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού

Δυσαρεστημένοι από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας δηλώνουν οι Θεσσαλονικείς σε ποσοστό 52,2%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για τη δημόσια υγεία η εταιρεία «to the point», για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).

Ο Σύλλογος ξεκίνησε τις έρευνες για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, τα προβλήματα των γιατρών και την άποψη των πολιτών το 2013. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΘ, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, είναι η προσπάθεια βελτίωσης του συστήματος υγείας. «Μακριά από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, κομματικού ή άλλου χαρακτήρα, ο επιστημονικός μας φορέας, είναι από τους λίγους σε όλη τη χώρα που διεξάγει τέτοιου είδους έρευνες τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιοποιούμε άμεσα» πρόσθεσε.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, η δυσαρέσκεια για τη δημόσια υγεία φθάνει το 59%. Επιπλέον, το 63% εκτιμά ότι έχει χειροτερεύσει τα τελευταία δύο χρόνια. Ακόμα, στο μεγάλο θέμα του οικογενειακού γιατρού, αν και οι πολίτες περιμένουν πολλά, η συμμετοχή στη νέα αυτή δομή είναι μικρή. Χαρακτηριστικά, ένα ποσοστό 55,4% καταφεύγει και προτιμά τον ιδιωτικό τομέα υγείας (ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικά ιατρεία), σε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Την ίδια στιγμή, ποσοστό 43% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το κόστος των υπηρεσιών υγείας αυξήθηκε στο διάστημα των τελευταίων 2 ετών, ενώ ποσοστό 34% δηλώνει ότι παρέμεινε ίδιο. Δεν είναι τυχαίο πως 81% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι έχει διαθέτει ιδιωτική ασφάλιση υγείας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα του δημόσιου τομέα τα τελευταία χρόνια.

«Οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για τον οικογενειακό γιατρό είναι πολύ μεγάλες και εκτιμώ… ανεδαφικές! Ως πολίτης αλλά και ως επιστήμονας ελπίζω να μην απογοητευθούν και να μην προδοθούν πάλι οι πολίτες από εξαγγελίες, αυταπάτες, ψευδαισθήσεις και καλές προθέσεις» ανέφερε σχετικά ο γενικός γραμματέας του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 27 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου σε τυχαίο δείγμα 1.410 ατόμων, ανδρών και γυναικών, κατοίκων του νομού Θεσσαλονίκης.

ΕΡΕΥΝΑ ΙΣΘ – ΙΟΥΛ 2018

 

Πηγη:https://virus.com.gr