Δ. Παρασκευής: “Πρώτος Νοέμβριος χωρίς έξαρση κορονοϊού” – Σημαντικός ο έγκαιρος αντιγριπικός εμβολιασμός

Σταθερή και χωρίς εξάρσεις παραμένει η εικόνα της πανδημίας, με υψηλούς αριθμούς στα κρούσματα, αλλά υποχώρηση σε νοσηλείες, διασωληνωμένους και θανάτους. “Είναι ο πρώτος Νοέμβριος χωρίς οξεία κυκλοφορία του κορονοϊού”, δηλώνει στο iatropedia.gr ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ για τα μεταδοτικά νοσήματα, Δημήτρης Παρασκευής και προειδοποιεί τις ευπαθείς ομάδες για πιθανή έξαρση της γρίπης.

Περισσότερες πιθανότητες για “δυσάρεστες εκπλήξεις” δίνουν φέτος οι επιστήμονες στη γρίπη, παρά στον κορονοϊό. Γι’ αυτό και ζητούν από τους πολίτες -κυρίως από όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και όσους είναι άνω των 60 ετών- να μην παραβλέψουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, αλλά να τον επισπεύσουν.

Το “σύνθημα” έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον εμβολιασμό του, ο οποίος επιπροσθέτως συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (15/11) με τον Καθηγητή Παθολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, με θέμα τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Απευθυνόμενοι από κοινού στους πολίτες μέσω των social media, τους ζήτησαν να προγραμματίσουν άμεσα στον εμβολιασμό τους μέσα στις επόμενες μέρες.

Δ. Παρασκευής: “Ενδέχεται να έχουμε ήπιες εξάρσεις κορονοϊού”

Είναι η πρώτη φορά, μετά από δύο και πλέον χρόνια πανδημίας, που στα μέσα Νοεμβρίου δεν είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο μεγάλο κύμα κορονοϊού, όπως λένε οι επιστήμονες.

Κι αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: στη μεγάλη ανοσία που διαθέτει πλέον η κοινότητα απέναντι στον ιό SARS-CoV-2, στις προβλέψιμες υποπαραλλαγές της Όμικρον με ηπιότερες επιπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, αλλά και στο ενισχυμένο οπλοστάσιο από φάρμακα που διαθέτουν οι επιστήμονες.

Όλα τα παραπάνω, έχουν οδηγήσει την πανδημία πιο κοντά στην ενδημικότητα.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ για τα μεταδοτικά νοσήματα, αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, εξηγεί στο iatropedia.gr, πως υπάρχει πιθανότητα ο χειμώνας που έρχεται να έχει πιο ήπιες εξάρσεις, από αυτές που είχαμε αντιμετωπίσει τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας, ίδια εποχή.

“Είμαστε σε μια σταθερή κατάσταση θα έλεγα προς το παρόν. Είναι σημαντικό γιατί για πρώτη χρονιά μετά από αρκετό καιρό δεν έχουμε έξαρση και οξεία κυκλοφορία του κορονοϊού τον Νοέμβριο. Αυτό είναι συνέπεια των νέων δεδομένων και χαρακτηριστικών της πανδημίας, που έχει πιο ήπιο χαρακτήρα λόγω του μεγάλου βαθμού ανοσίας στην κοινότητα. Επίσης, ο ιός εν ολίγοις είναι πιο προβλέψιμος σε ό,τι αφορά τις παραλλαγές και τις υποπαραλλαγές. Η γενική εικόνα είναι πάντως είναι πολύ πιο θετική σε σχέση με άλλες περιόδους και μάλλον τον χειμώνα οι εξάρσεις ενδέχεται να είναι πιο ήπιες. Και ίσως και χωρίς ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα Υγείας”, σημειώνει.

Κορονοϊός: Τι δείχνουν οι αριθμοί

Οι νέες πολύ πιο μεταδοτικές υποπαραλλαγές που προέρχονται από την εξέλιξη των ιών Όμικρον 2 και Όμικρον 5, διασπείρονται σταδιακά σε σημαντικό βαθμό και στην χώρα μας. Η πανδημία παρόλα αυτά, δείχνει τάσεις σταθεροποίησης.

Συγκεκριμένα, η υποπαραλλαγή “Κένταυρος” (ΒΑ.2.75) φαίνεται να υπερδιπλασιάζει τη δύναμή της κατά την τελευταία εβδομάδα, αφού πλέον καταλαμβάνει από το 6,3%, το 14,1% των κρουσμάτων, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση της συχνότητας της παραλλαγής BQ.1 που μέσα σε μία εβδομάδα έφτασε από το 6,8%, στο 10,9%.

Την ίδια στιγμή τα κρούσματασύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη (15/11), μειώθηκαν κατά 5.204 λοιμώξεις πέφτοντας στα 56.194 και η θετικότητα έπεσε κατά 0,39%, στο 8,11%.

Επίσης, οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 σε απλές κλίνες μειώθηκαν σε μία εβδομάδα κατά 168 ασθενείς και έφτασαν στους 1.292 ασθενείς, οι διασωληνωμένοι έπεσαν στους 81 (-8 ασθενείς) και οι θάνατοι μειώθηκαν στους 136 (-2).

Δ. Παρασκευής: “Να εμβολιαστούν άμεσα οι ευπαθείς ομάδες κατά της γρίπης”

Η αγωνία των υγειονομικών αρχών, και κυρίως των επιστημόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που επιτηρούν τα λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα, επικεντρώνεται πλέον περισσότερο στη γρίπη, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας μετρά λίγα κρούσματα προς το παρόν, ενώ η έξαρσή του ιού αναμένεται μετά τον Δεκέμβριο.

Τι κάνει, όμως, τη γρίπη περισσότερο «επικίνδυνη» φέτος; Η περιορισμένη επαφή μας με τον ιό εξαιτίας της μυστηριώδους εξαφάνισής της τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας, αλλά και λόγω της αυστηρής τήρησης των μέτρων αποστασιοποίησης και της χρήσης μάσκας, λένε οι επιστήμονες. Ο οργανισμός μας δεν έχει αναπτύξει αντισώματα ενάντια στην γρίπη και είμαστε σε σημαντικό βαθμό εκτεθειμένοι φέτος απέναντι στον ιό.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, όπως εκτιμά ο επικεφαλής επιστήμονας του ΕΟΔΥ για τα μεταδοτικά νοσήματα, κ. Παρασκευής, να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερη έξαρση της γρίπης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

“Αυτό που προβλέπουμε για τη γρίπη, με βάση τα δεδομένα από το νότιο ημισφαίριο, είναι ότι θα έχουμε έξαρση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και λόγω του ότι δεν έχουμε τα περιοριστικά μέτρα που είχαμε τα προηγούμενα δύο χρόνια. Συν το γεγονός ότι η ανοσία που είχαμε αναπτύξει έναντι της γρίπης έχει ελαφρώς εξασθενήσει καθώς δεν είχαμε γρίπη τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά στη γρίπη έχουμε τα κατάλληλα μέσα. Αρκεί να πειστούν -ειδικά οι ευπαθείς ομάδες- για τη σημασία και τα πλεονεκτήματα που έχει ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης”, τονίζει.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να γίνει τις προσεχείς μέρες και όχι αργότερα.

“Όσοι πρέπει να τον κάνουν τον εμβολιασμό, να κάνουν το εμβόλιο το συντομότερο δυνατό. Να τον κάνουν τώρα, που πραγματικά έχει νόημα να γίνει ο εμβολιασμός. Δεν πρέπει να περιμένουν να αρχίσει έξαρση και να αυξηθούν τα κρούσματα της γρίπης για να εμβολιαστούν. Θα πρέπει νωρίτερα”, καταλήγει ο Καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής.

 

 

Πηγη: https://www.iatropedia.gr/