«Είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε με την Πολιτεία»

Την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Φαρμακοβιομηχανίας σε 5 βασικούς άξονες για την ακολουθούμενη φαρμακευτική πολιτική, τονίζει ο κ. Άκης Αποστολίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Abbvie, σε αποκλειστική του συνέντευξή στο Virus.

Όπως αναφέρει, ενώ έχουν περάσει 2,5 χρόνια από τη δημιουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, αλλά οι δαπάνες συνεχώς αυξάνονται. Τους πρώτους δύο μήνες του 2019, οι δαπάνες αυξάνονται με ρυθμό άνω του 20%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Συνεπώς, τονίζει είναι ανάγκη να υπάρξει συμφωνία σε 5 βασικά σημεία μεταξύ της κυβέρνησης και του κλάδου:

  1. Να καθοριστεί το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης, που θα καταστήσει αυτάρκες το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  2. Με ποιες μεθόδους και εργαλεία πρέπει να μετράμε το όφελος που προκύπτει από κάθε εφαρμοζόμενη πολιτική.
  3. Ποιος είναι ο δίκαιος τρόπος επιμερισμού της επιβάρυνσης ανάμεσα στην Πολιτεία και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
  4. Πώς θα καταφέρουμε να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και οι στόχοι των δεκάδων πολιτικών που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
  5. Πώς θα τεκμηριώσουμε με αντικειμενικό τρόπο τις ανάγκες διεύρυνσης της υφιστάμενης φαρμακευτικής δαπάνης στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τις θεραπείες, που αναμένονται τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, επικρίνει την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στον υπολογισμό των ποσών της αυτόματης επιστροφής (clawback) για το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Τα ποσά αναμένεται να είναι αυξημένα κατά 20% σε σύγκριση με το 2018, γεγονός που δεν είχε υπολογιστεί από το φαρμακευτικό κλάδο.

Την ίδια ώρα, περίπου 70 νέα φάρμακα έχουν καταθέσει αίτηση για να περάσουν από την Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας από τον περασμένο Αύγουστο, αλλά οι διαδικασίες καθυστερούν αδικαιολόγητα και οι Έλληνες ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/