Είναι τελικά οι 2 μάσκες πιο αποτελεσματικές; Τι απαντούν οι ειδικοί.

Πρόσφατα, ο Δρ Anthony Fauci ανέφερε πως η χρήση διπλής μάσκας είναι μια κίνηση που «έχει νόημα» και «πιθανά» παρέχει μεγαλύτερη προστασία από τη μετάδοση του COVID-19.

Είναι πράγματι η διπλή μάσκα πιο αποτελεσματική;

Θεωρητικά, η διπλή κάλυψη βοηθά στον έλεγχο της εξάπλωσης του COVID-19

Σύμφωνα με τον Firas Zabaneh , MT (ASCP), CIC, CIE, διευθυντή πρόληψης και ελέγχου μολυσματικών ασθενειών για το Houston Methodist Hospital στο Χιούστον του Τέξας, η διπλή κάλυψη μπορεί πράγματι να βοηθήσει.   Ο Zabaneh ανέφερε πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιώντας 2 μάσκες, προστίθενται περισσότερα στρώματα διήθησης.

«Η απόδοση φιλτραρίσματος αυξάνεται», είπε ο Zabaneh, «έτσι λιγότερα σωματίδια διεισδύουν στις μάσκες».

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η χρήση δύο μασκών μπορεί να δώσει στους ανθρώπους μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Εάν ένα άτομο φοράει δύο μάσκες χαμηλής ποιότητας το ένα πάνω στο άλλο, μπορεί να μην είναι πολύ αποτελεσματικό, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να μην τηρεί τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής.

Η χρήση της μάσκας πρέπει να γίνεται σωστά, καθώς η λανθασμένη εφαρμογή της μπορεί στην πραγματικότητα να αποβεί επικίνδυνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Επιπλέον, ο CDC σήμερα συστήνει τη χρήση μάσκας με 2 ή 3 προστατευτικά στρώματα που καλύπτει απόλυτα όλα τα σημεία του προσώπου.  Δημοσίευσε δε πρόσφατα μελέτη, σύμφωνα με την οποία συστήνεται η χρήση πάνινης μάσκας πάνω από την γνωστή χειρουργική μάσκα (διπλή μάσκα), αν η πάνινη έχει μ΄όνο ένα “στρώμα” υφάσματος.  Η διπλή μάσκα θα βελτιώσει την κάλυψη γιατί θα στρώνει καλύτερα στο πρόσωπο περιορίζοντας τα κενά και θα προσφέρει επιπλέον προστασία.   Μελέτες από το CDC έδειξαν ότι οι μάσκες προσώπου περιορίζουν αποτελεσματικά την εξάπλωση του ιού που προκαλεί το COVID-19, προστατεύοντας τον χρήστη και τους γύρω τους. Για να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού, είναι σημαντικό όλοι στην κοινότητα να φορούν μάσκα προσώπου. Είναι επίσης σημαντικό για την κοινωνική απόσταση, να αποφεύγετε τις συγκεντρώσεις και να πλένετε συχνά τα χέρια σας.

 

Γιατί έχει σημασία η εφαρμογή της μάσκας

 Ο βοηθός καθηγητής μηχανολόγων μηχανικών του Πανεπιστημίου Binghamton, Scott Schiffres , PhD, ο οποίος εργάζεται  εντατικά στις δοκιμές μάσκας από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, δήλωσε ότι η αύξηση της προστασίας δεν αφορά μόνο την προσθήκη περισσότερων στρωμάτων διήθησης.

Εάν οι μάσκες χρησιμοποιούνται με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή τους στο πρόσωπο, αυτό μπορεί να επιτρέψει τη διαρροή μη φιλτραρισμένου αέρα μέσω μικρών κενών.

«Το πιο σημαντικό πράγμα», σχολίασε ο Schiffres, «δεν είναι να έχεις μια ψευδή αίσθηση εμπιστοσύνης στο φιλτράρισμα της μάσκας, καθώς η αποτελεσματικότητά της εξαρτάται από την σωστή εφαρμογή της».

 

 

Πηγή: https://healthmag.gr/