Εγκαίνια χωρίς γιατρούς στα ιατρεία της γειτονιάς από Ξανθό – Πολάκη

Ακόμη αναζητούνται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι οικογενειακοί γιατροί που θα στελεχώσουν τα “ιατρεία της γειτονιάς” ή αλλιώς τις ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας). Και αυτό γιατί δεν έχει ανακοινωθεί η συμπληρωματική προκήρυξη για την ενίσχυση των γενικών ιατρών που θα τοποθετηθούν στα ιατρεία, παρά το γεγονός πως σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό αυτή αναμενόταν από τον Ιανουάριο.

Είχε προηγηθεί το “φιάσκο” της πρώτης πρόσκλησης ενδιαφέροντος του Σεπτεμβρίου, όταν μόλις 583 γιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις, αριθμός που δείχνει το μειωμένο ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας να ενταχθεί στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Όμως παρά το γεγονός πως δεν έχει εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό, οι υπουργοί Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης κόβουν κορδέλες στα “ιατρεία της γειτονιάς”. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Π. Πολάκης βρέθηκε στο Περιστέρι για τα εγκαίνια της Τοπικής Μονάδας Υγείας, σημειώνοντας πως στόχος του υπουργείου είναι η ίδρυση και δεύτερης ΤΟΜΥ στο δήμο Περιστερίου. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπλ. γενικός γραμματέας του υπ. Υγείας, αρμόδιος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός και η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου, εγκαινίαζαν την πρώτη τοπική μονάδα στα Καμίνια. Στην Αττική λειτουργούν ακόμη μια μονάδα στην περιοχή της Ευγένειας στο Κερατσίνι και μια στην Νίκαια.

Ο προβληματισμός για τη στελέχωση και τη λειτουργία των “ιατρείων της γειτονιάς” τους επόμενους μήνες είναι έντονος. Δεν θεωρείται άλλωστε τυχαία η δημιουργία σποτ, με πρωταγωνιστή τον αναπλ. γενικό γραμματέα Σ. Βαρδαρό, με δηλώσεις πολιτών και γιατρών από τις ΤΟΜΥ. Το σποτ ανάρτησε χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο λογαριασμό του στο twitter, σημειώνοντας πως “Oι ΤΟΜΥ δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κι αλλάζουν τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε 239 ΤΟΜΥ σε μία δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο και είμαστε σε θέση να πούμε ότι πετύχαμε εκεί που άλλοι απέτυχαν”.

Prime Minister GR@PrimeministerGR

Oι ΤΟΜΥ δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κι αλλάζουν τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε 239 ΤΟΜΥ σε μία δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο και είμαστε σε θέση να πούμε ότι πετύχαμε εκεί που άλλοι απέτυχαν

Το υπουργείο Υγείας ποντάρει πια στο να προσελκύσει νέους γιατρούς που πρόσφατα έχουν πάρει ειδικότητα- και δεν έχουν φύγει ακόμη για το εξωτερικό, εντούτοις οι πληροφορίες θέλουν τους νέους γιατρούς να μην βλέπουν πλέον το μέλλον τους στο ελληνικό δημόσιο σύστημα περίθαλψης. Στην πρώτη προκήρυξη το ενδιαφέρον ήταν πενιχρό, αν δόθηκε το μισθολογικό κίνητρο της αμοιβής του Επιμελητή Α’ του ΕΣΥ.

Αλλά και στην πρόσφατη πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ για ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς, με σύμβαση με τον Οργανισμό, που θα εξυπηρετούν τους πολίτες όπου δεν υπάρχουν ΤΟΜΥ, δεν καλύφθηκαν ούτε οι μισές από τις 2.152 θέσεις ειδικότητας Γενικής Ιατρικής – Παθολογίας και τις 677 θέσεις Παιδιατρικής, παρά την παράταση που δόθηκε.

Συνολικά προβλέπεται η δημιουργία 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας, σε πλήρη ανάπτυξη του συστήματος, οι οποίες σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας θα λειτουργούν με βασικό πυλώνα τον οικογενειακό γιατρό.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

 

Πηγη:http://medispin.blogspot.gr