Τα εγκαίνια τέλεσε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, με την Δομή και την κινητή Μονάδα να ξεκινούν αμέσως την λειτουργία τους.
Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιήθηκε με πόρους από του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer Αθηνών και την πρόεδρο του Εθνικού Παρατηρητήριου για την ‘Ανοια Παρασκευή (Βούλα) Σακκά.
Το Κέντρο Ημέρας αυτό περιλαμβάνεται στις 106 νέες Δομές Ψυχικής Υγείας που δημιουργούνται σε όλη τη χώρα με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Το Κέντρο Ημέρας στεγάζεται σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Ν. Ηρακλείου και οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.
Η νέα Δομή και η κινητή Μονάδα θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασθενών με άνοια και ήπιες νοητικές διαταραχές και των φροντιστών τους του Δήμου Ν. Ηρακλείου, καθώς και των όμορων δήμων, που δεν διαθέτουν εξειδικευμένες υπηρεσίες για την άνοια.
Το Κέντρο Ημέρας διαθέτει υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας και παρακολούθησης ατόμων με προβλήματα μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών, καθώς και ενημέρωση, εκπαίδευση και υποστήριξη των φροντιστών τους και του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Επίσης, προσφέρει διασύνδεση με τις ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και του νομού.
Η Δομή στελεχώνεται από 9μελές προσωπικό που περιλαμβάνει 2 ψυχολόγους, νευρολόγο, κοινωνική λειτουργό, 2 νοσηλευτές, καθηγήτρια φυσικής αγωγής, και τους απαραίτητους διοικητικούς υπαλλήλους.
Τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας συμπληρώνει Κινητή Μονάδα για να παρέχει φροντίδα κατ’ οίκον σε άτομα με άνοια ή άλλες νοητικές διαταραχές και σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εκδήλωση άνοιας, τόσο στην περιοχή του δήμου Ν. Ηρακλείου όσο και στους όμορους δήμους.
Η Κινητή Μονάδα παρέχει υπηρεσίες έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης για την πρόληψη της νόσου, νευροψυχολογική αξιολόγηση, νοσηλευτικές οδηγίες και ψυχοκοινωνική υποστήριξη ασθενών και των φροντιστών τους.
Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα διασύνδεσης με την κοινότητα και συγκεκριμένα, με το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι, με τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των δήμων και τα Κέντρα Υγείας.
Η κινητή μονάδα στελεχώνεται με δύο ψυχολόγους, νευρολόγο, κοινωνική λειτουργό και δύο νοσηλευτές.
Τα ραντεβού για τις προσφερόμενες υπηρεσίες κλείνονται μέσω τηλεφώνου στο 2102827744 και μέσω email στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], ενώ η αξιολόγηση των περιστατικών που αιτούνται να λάβουν υποστήριξη κατ’ οίκον γίνεται από τον κοινωνικό λειτουργό της Κινητής Μονάδας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των ΟΤΑ.
Στη χώρα μας 160.000 άτομα νοσούν από άνοια και άλλα 280.000 άτομα έχουν ήπια νοητική διαταραχή, που αποτελεί τον προθάλαμο της άνοιας. Αν υπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή επηρεάζεται η ζωή δύο έως τριών μελών της οικογένειας ως φροντιστές τους, η πάθηση αφορά σε 1 εκατ. Έλληνες, σημείωσε στο πλαίσιο των εγκαινίων η υφυπουργός Υγείας. Αναφέρθηκε στη λειτουργία της νέας δομής, τονίζοντας ότι «η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου συνεχίζεται με τα εγκαίνια περαιτέρω δομών Ψυχικής Υγείας σε όλη τη χώρα, με την απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, καθώς προς τούτο έχουν ήδη εκδοθεί 66 άδειες λειτουργίας».
Πηγη: https://www.onmed.gr/