Εγκεφαλικές Διαταραχές: Οι εγκέφαλοι των νεογέννητων μωρών αποκαλύπτουν νέες γνώσεις για την ανάπτυξη του παιδιού

Το εύρημα αυτό θα λειτουργήσει ως βάση για μελλοντικές μελέτες που διερευνούν τη συμμετρία του εγκεφάλου και θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ερμηνεύσουν μελέτες όπου διερευνούν τις αλλαγές της ασυμμετρίας του εγκεφάλου σε σχέση με ορισμένες συνθήκες υγείας.

Εγκεφαλικές Διαταραχές: Οι ερευνητές που έκαναν τη δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο Nature Human Behaviour, εξέτασαν πόσο διαφορετική (ασύμμετρη) ήταν η αριστερή και η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου των μωρών όσον αφορά το σχήμα και τα μοτίβα της εγκεφαλικής δραστηριότητας, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα σημείο αναφοράς για μελλοντικές μελέτες που θα διερευνήσουν πώς οι ασυμμετρίες σχετίζονται με τις εγκεφαλικές διαταραχές. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με και χωρίς ψυχικές διαταραχές έχουν διαφορετικές εγκεφαλικές ασυμμετρίες. Υπάρχει περιορισμένη κατανόηση για το πόσο ασύμμετρος είναι ο εγκέφαλος των μωρών κατά τη γέννηση, και δεδομένου ότι τα μωρά ενεργούν διαφορετικά από τους ενήλικες και δεν μπορούν να κάνουν εργασίες κατά τη διάρκεια μαγνητικής τομογραφίας, η μελέτη αυτή είχε ως στόχο να κατανοήσει πόσο ασύμμετρος είναι ο εγκέφαλος κατά τη γέννηση, αν είναι καθόλου.

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές διερεύνησαν τις ασυμμετρίες σε 442 υγιή νεογνά τελειόμηνης γέννησης (νεογέννητα τον πρώτο μήνα μετά τη γέννηση) χρησιμοποιώντας εικόνες μαγνητικής τομογραφίας που έδειχναν τη λειτουργία και τη δομή του εγκεφάλου, από το Developing Human Connectome Project. Οι διαφορές αυτές συγκρίθηκαν με παρόμοια μοτίβα που ελήφθησαν από 103 πρόωρα νεογνά που σαρώθηκαν στην ίδια ηλικία, καθώς και από 1.110 υγιείς νεαρούς ενήλικες από το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Κοννέκτοματος (Human Connectome Project). Η μελέτη αυτή διαπίστωσε την παρουσία πολλών εγκεφαλικών ασυμμετριών στις περιοχές που είναι υπεύθυνες για εργασίες γλώσσας και όρασης, όπως η αναγνώριση προσώπων. Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι οι εγκεφαλικές ασυμμετρίες στα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα ήταν ίδιες με εκείνες στα μωρά που γεννήθηκαν στην ώρα τους. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή το να γεννιέσαι νωρίς επηρεάζει σχεδόν όλες τις άλλες πτυχές της ανάπτυξης του εγκεφάλου εκτός από την εγκεφαλική ασυμμετρία, δήλωσε ο Logan Williams, διδακτορικός φοιτητής της Σχολής Βιοϊατρικής Μηχανικής και Επιστημών Απεικόνισης. Και πρόσθεσε: “Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι εγκεφαλικές ασυμμετρίες είναι σκληρά συνδεδεμένες και είναι πολύ σημαντικές για τη μελλοντική ανάπτυξη του εγκεφάλου”. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι εγκέφαλοι των νεογνών είναι πολύ ασύμμετροι και παρουσιάζουν παρόμοια μοτίβα με αυτά των ενηλίκων. Το εύρημα αυτό θα λειτουργήσει ως βάση για μελλοντικές μελέτες που διερευνούν τη συμμετρία του εγκεφάλου και θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ερμηνεύσουν μελέτες όπου διερευνούν τις αλλαγές της ασυμμετρίας του εγκεφάλου σε σχέση με ορισμένες συνθήκες υγείας.

 

 

Πηγη: https://www.healthweb.gr/