Εγκρίθηκε το κονδύλι για την κάρτα δωρητή οργάνων

Με 30.000 θα επιχορηγηθεί ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.

Με το κονδύλι αυτό, θα εκδοθούν οι νέες κάρτες για όσους δήλωσαν δωρητές οργάνων, με το νέο σύστημα εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2018.

Τη σχετική δήλωση πρέπει να ανανεώσουν και οι παλιοί δωρητές οργάνων, ώστε να λάβουν νέα κάρτα.

Οι πολίτες δηλώνουν ότι επιθυμούν να δωρίσουν τα όργανά τους είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία του ΕΟΜ είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Μπορεί να γίνει και ηλεκτρονική εγγραφή, μέσω της ιστοσελίδας του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), με την χρήση των στοιχείων πρόσβασης στο TaxisNet και με τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, όσοι θέλουν να γίνουν δωρητές συμπληρώνουν τα στοιχεία επικοινωνίας και δηλώνουν ποια όργανα και ιστούς επιθυμούν να δωρήσουν. Αφού επιβεβαιώσουν τα στοιχεία λαμβάνουν μια προσωρινή βεβαίωση την οποία πρέπει να «κατεβάσουν» και να αποθηκεύσουν ωσότου παραλάβουν ταχυδρομικώς την κάρτα δωρητή.

Με ανάλογο τρόπο, γίνεται και η δήλωση αρνητή δωρεάς (για όσους δεν επιθυμούν τη δωρεά) και εγγραφή στο «μητρώο αρνητών».

Ανά πάσα στιγμή μπορεί κανείς να αλλάξει μητρώο ή και να διαγραφεί εντελώς.

Η νέα δήλωση δωρεάς είναι η πρώτη ενέργεια κινητοποίησης του ΕΟΜ για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αύξηση των μεταμοσχεύσεων.Το υπουργείο Υγείας έχει υποσχεθεί μια σειρά από ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να «ξεκολλήσει» από την τελευταία θέση της Ευρώπης στις μεταμοσχεύσεις, και τις 10 τελευταίες θέσεις σε όλο το δυτικό κόσμο.

Στη χώρα μας, για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού, αντιστοιχούν περίπου 6 δότες. Την ίδια ώρα, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 18 δότες για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού.

Πηγη:https://www.onmed.gr