Εθνική στρατηγική ζητεί ο Η. Μόσιαλος

Την χάραξη εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας ζητά ο εκπρόσωπος της χώρας για τον νέο κοροναϊό και καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής κάνει λόγο για την ανάγκη μιας στρατηγικής «που δεν θα είναι ένα σύνολο αντανακλαστικών κινήσεων, ούτε η αλλαγή πολιτικής χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση (μη χρήση της μάσκας στα πολυκαταστήματα με απόφαση συγκεκριμένου υπουργείου)».

Στο πνεύμα αυτό ο κ. Μόσιαλος εξηγεί ότι απαιτείται ένας εθνικός σχεδιασμός βασισμένος σε συγχρονισμένες δράσεις της πολιτείας, των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και των πολιτών.

Θεμέλιο της εν λόγω στρατηγικής οφείλει να είναι η διεπιστημονική προσέγγιση, σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος εξηγεί ότι η διαχείριση της πανδημίας δεν αφορά μόνο τον ιατρικό κλάδο, καθώς δεν υφίστανται «αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια. Δεν έχουμε όμως ακόμη και δεν είναι σαφές το πότε θα έχουμε» επισημαίνει με νόημα ο κ. Μόσιαλος.

Επί του ζητήματος των εμβολίων, ο καθηγητής υπογραμμίζει στα λεγόμενά του ότι η κυκλοφορία και η χρήση τους θα είναι ορθή «μόνο όταν επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τους».

Συνεπώς, δεν θα πρέπει να γίνουν ανεκτές εκπτώσεις σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων και δεν θα πρέπει να επιτραπούν «νομικές ρυθμίσεις που να παρακάμπτουν τις θεσπισμένες διαδικασίες έγκρισης εμβολίων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/