Ειδικά κέντρα διάγνωσης του καρκίνου προωθεί η Βρετανία

Το βρετανικό ΕΣΥ ξεκινά πιλοτικά τη λειτουργία ξεχωριστών κέντρων διάγνωσης του καρκίνου, με την ελπίδα να επιταχύνει τη διάγνωση των ασθενών.

Αρχικά, θα δημιουργηθούν 10 κέντρα, τα οποία είναι εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας. Στόχος είναι η ανίχνευση του καρκίνου σε όσο το δυνατόν προγενέστερο στάδιο, προκειμένου να βελτιωθούν τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

«Εάν ο καρκίνος διαγνωστεί σε ένα προγενέστερο στάδιο, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης. Αυτή η πρωτοβουλία είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης στην Αγγλία», ανέφερε η Δρ Rosie Loftus, επικεφαλής ιατρός της Macmillan Cancer Support, που συμμετέχει στο έργο.

«Τα άτομα με ασαφή, μη ειδικά συμπτώματα, όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους, απώλεια όρεξης ή κοιλιακό άλγος αναφέρονται συχνά πολλές φορές για διαφορετικές εξετάσεις για διαφορετικούς καρκίνους, αλλά αυτά τα νέα κέντρα θα βοηθήσουν να τερματιστεί αυτός ο χρονοβόρος κύκλος», δήλωσε η αρμόδια υπηρεσία του βρετανικού ΕΣΥ (NHS England).

Οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας, που υποπτεύονται τον καρκίνο θα είναι πλέον σε θέση να παραπέμπουν τους ασθενείς σε αυτά τα κέντρα, τα οποία θα λειτουργούν ως «one stop shop», όπου όλες οι απαραίτητες έρευνες μπορούν να γίνουν σε ένα μέρος.

Αυτό θα επιτρέψει σε ορισμένους ασθενείς να λάβουν μια οριστική διάγνωση την ίδια κιόλας ημέρα, ενώ εκείνοι που χρειάζονται περαιτέρω αξιολόγηση θα λάβουν πιθανώς μια διάγνωση εντός 2 εβδομάδων από το πρώτο ραντεβού τους.

Τον περασμένο Ιούλιο, το Σουηδικό Ινστιτούτο για τα Οικονομικά της Υγείας δημοσίευσε μια έκθεση που δείχνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υστερεί στην Ευρώπη στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου. Οι ασθενείς με καρκίνο στην Αγγλία βρέθηκαν να έχουν χειρότερα ποσοστά επιβίωσης μετά από 5 χρόνια σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε 9 στους 10 καρκίνους – υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της Ε.Ε. μόνο στο μελάνωμα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη βελτίωσης της διάγνωσης και της πρόσβασης στα φάρμακα.

 

Πηγη:https://virus.com.gr