Ειδικοί χώροι για ελεγχόμενη χρήση ναρκωτικών δημιουργούνται με το πολυνομοσχέδιο του υπ.Υγείας! Όλες οι λεπτομέρειες

Στη Βουλή κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών, μέτρο που εφαρμόζεται με επιτυχία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης μειώνοντας τους θανάτους των τοξικοεξαρτώμενων, σύμφωνα τουλάχιστον με την επιχειρηματολογία του υπουργού Υγείας.

Και αυτό διότι κι έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τους θανάτους των εξαρτημένων αλλά και την μετάδοση ασθενειών μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών.

Μητρώο για τους χρήστες ναρκωτικών

Αξιοσημείωτο είναι ότι εκτός των άλλων θα προβλέπεται η δημιουργία μητρώου εγγραφής όσων κάνουν χρήση ναρκωτικών στους ειδικούς χώρους, προκειμένου να υπάρχει επίσημη καταγραφή και να ελέγχεται η κατάσταση.

Όπως περιγράφεται στο πολυνομοσχέδιο: «Στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) παρέχονται υπηρεσίες για την ασφαλέστερη χρήση ναρκωτικών ουσιών και τη μείωση της βλάβης και των αρνητικών επιπτώσεων που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών».

Στόχος των χώρων που θα δημιουργηθούν είναι μεταξύ άλλων να περιορισθεί και η δημόσια όχληση από τους χρήστες που συχνά πυκνά βρίσκονται στους δρόμους της πόλης, αφού υπογραμμίζεται: «η προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών, η προστασία της δημόσιας υγείας, η μείωση του επιπολασμού των μολυσματικών ασθενειών στον πληθυσμό των τοξικοεξαρτημένων, η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας (overdose), η μείωση της δημόσιας όχλησης, η κινητοποίηση των χρηστών και η προετοιμασία τους για ένταξη σε προγράμματα θεραπείας».

Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης θα λειτουργούν έπειτα από άδεια που θα χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ενώ «η κατοχή και η χρήση ναρκωτικών ουσιών από τα άτομα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες των ΧΕΧ και εντός των παραπάνω Εποπτευόμενων Χώρων Χρήσης, με την προϋπόθεση ότι αυτοί εγγράφονται στο Μητρώο Καταγραφής Ληπτών Υπηρεσιών των ΧΕΧ, δεν αποτελεί άδικη πράξη».

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr/