ΕΙΝΑΠ: Συζήτηση εφ΄όλης της ύλης με τον Ανδρέα Ξανθό

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας με εκτεταμένη ατζέντα θεμάτων που αφορούν στην απόφαση ΣτΕ για το ειδικό μισθολόγιο, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τους επικουρικούς γιατρούς, τις ΜΕΘ, την απόλυση νοσηλευτών από τις λίστες ΚΕΕΛΠΝΟ, την πληρωμή εφημεριών (Γεν. Κρατικό Νίκαιας, Τζάνειο), την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά και τα προβλήματα των νέων γιατρών.

Ο υπουργός απάντησε τα εξής σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από την ΕΙΝΑΠ:

1. Όσον αφορά το ειδικό μισθολόγιο, που ήταν και το κύριο θέμα συζήτησης, και την επαναφορά των μισθών μας από εδώ και στο εξής μετά την απόφαση του ΣτΕ, μας ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα και ότι δεν μπορούν να πάνε σε τροποποίηση του μισθολογίου, αλλά θα συζητηθεί το ενδεχόμενο μιας εφάπαξ καταβολής από το υπερπλεόνασμα του 2018!!!!

Για το θέμα των εφημεριών, μάς ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να γίνει μέσα στο 2018 καμία παρέμβαση, αλλά θα συζητηθεί στον προϋπολογισμό του 2019. Για εμάς είναι άδικη και απαράδεκτη πρόταση όταν έχουμε μείωση μισθών 52%, κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος.

2. Σχετικά με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μάς ενημέρωσε ότι εκτός από τις 768 προκηρύξεις που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες θα γίνουν και 800 συνολικά νέες όπου οι 400 εξ’ αυτών θα αφορούν την ΠΦΥ.

3. Για το καυτό θέμα των επικουρικών γιατρών μάς δήλωσε ότι ισχύει το σύστημα των απολύσεων, μετά τη λήξη της σύμβασής τους, αλλά θα γίνει προσπάθεια για γρηγορότερο διορισμό των επομένων από τη λίστα. Η ΕΙΝΑΠ επέμεινε ότι υπάρχει η δυνατότητα, λόγω των κενών οργανικών θέσεων που καλύπτουν αυτή τη στιγμή οι επικουρικοί γιατροί, να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις ώστε να συμμετάσχουν όλοι οι επικουρικοί γιατροί. Η απάντησή του ήταν ότι λόγω δεσμεύσεων οι διορισμοί μόνιμου προσωπικού είναι δύσκολοι.

4. Για το θέμα των ΜΕΘ μάς τόνισε ότι έχουν προκηρυχθεί 128 θέσεις χωρίς όμως να απαντήσει για τα κρεβάτια που δεν έχουν μπει σε λειτουργία λόγω ελλείψεων προσωπικού.

5. Όσον αφορά το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στα νοσοκομεία με την απόλυση 400 νοσηλευτών ΚΕΕΛΠΝΟ μάς ενημέρωσε ότι θα λυθεί με επικουρικό προσωπικό.

6. Για τη μη πληρωμή των εφημεριών λόγω μη υπογραφής των επιτρόπων σε ορισμένα νοσοκομεία (Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Τζάνειο) μας δήλωσε ότι το θέμα θα διευθετηθεί.

7. Σχετικά με την αποτυχημένη προκήρυξη θέσεων στις ΤΟΜΥ μάς είπε ότι θα γίνει επαναπροκήρυξη των θέσεων.

8. Για το σοβαρό θέμα που αφορά τη φυγή των νέων γιατρών προς το εξωτερικό και προβληματίζει τον ιατρικό χώρο, δεν είχε απάντηση.

Τέλος, ανακοίνωσε για ένα πολυνομοσχέδιο που θα βγει μετά το Πάσχα το οποίο θα περιλαμβάνει τους νέους Οργανισμούς νοσοκομείων, πλαίσιο Οργανισμών Υ.Πε με 7 διευθύνσεις, χωροταξία Υ.Πε, διασύνδεση νοσοκομείων (σημειακές αλλαγές), Πανεπιστημιακά νοσοκομεία, χωρίς το βασικό πλαίσιο να ξεφεύγει από τους μνημονιακούς κανόνες .

Πηγη:http://www.iatropedia.gr