Εκδήλωση για τη χειρουργική των Ελλήνων

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την παρουσίαση του τρίτομου έργου «Η χειρουργική των Ελλήνων διά μέσου των αιώνων» που επιμελήθηκε ο ομότιμος καθηγητής χειρουργικής ΕΚΠΑ Ιωάννης Μπράμης.

Παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου παρουσιάστηκε το έργο «Η χειρουργική των Ελλήνων διά μέσου των αιώνων».

Η παρουσίαση του τρίτομου αφιερωματικού έργου το οποίο επιμελήθηκε ο Ιωάννης Μπράμης, ομότιμος καθηγητής χειρουργικής ΕΚΠΑ, έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Το «παρών» έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η σύζυγός του Νατάσα Παζαϊτη, ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, ο πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος και πλήθος κόσμου καθώς η αίθουσα ήταν γεμάτη με περισσότερα από 600 άτομα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάχης Βαρθολομαίος, μέσω του εκπροσώπου του αρχιμανδρίτη Ευδόκιμου Καρακουλάκη.

Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, ενώ στο πάνελ βρίσκονταν:

– Ο πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας και αναπληρωτής πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Ζωγράφος

– Ο διευθυντής του χειρουργικού τομέα της Σχολής Υγείας και Επιστημών, Γρηγόριος Κουράκλης

– Η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιστορίας της Ιατρικής ΕΚΠΑ, Εφη Πουλάκου-Ρεμπελάκου

– Οι ιστορικοί της Ιατρικής, Πάνος Αποστολίδης παθολόγος και Λάζαρος Βλαδίμηρος Γυναικολόγος

– Ο ομότιμος καθηγητής ορθοπεδικής ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Σουκάκος

Ι. Μπράμης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Στόχος είναι να δώσουμε τον θησαυρό μας στον απλό κόσμο»

Ο Ιωάννης Μπράμης που μίλησε αναλυτικά το πρωί στο Πρακτορείο FM 104,9 για το τρίτομο έργο, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την εκδήλωση:

«Σήμερα έγινε η παρουσίαση ενός ιστορικού πολυσυνεργατικού πονήματος που αφορά την ιστορία της ελληνικής χειρουργικής διά μέσω των αιώνων. Είναι αρκετός ο κόσμος, είναι πολλοί οι φίλοι. Το βιβλίο έτυχε καλής υποδοχής. Φαίνεται ευανάγνωστο, διότι ως γνωστόν δεν υπάρχουν καλά και κακά βιβλία. Υπάρχουν κακογραμμένα και καλογραμμένα βιβλία. Φαίνεται λοιπόν πως αυτό είναι καλογραμμένο διότι ο κόσμος το υποδέχθηκε θετικά. Είναι εύληπτο» είπε και διευκρίνισε ότι η ιστορία αυτή αφορά όλους.

«Είναι μια ιστορία για όλους και εύχομαι ο σκοπός μας να πετύχει. Κι αυτός ήταν να δώσουμε στον απλό κόσμο, στον απλό άνθρωπο το θησαυρό μας. Δεν απευθυνόμαστε σε επιστήμονες που ούτως ή άλλως γνωρίζουν πολλά. Θέλουμε ο κόσμος να ξέρει ότι η ταυτότητά μας είναι ο ελληνισμός και όχι τα χαρακτηριστικά του λαού μας που αφορούν εμάς και κανέναν άλλον. Προς τα έξω εμείς δώσαμε γλώσσα, φιλοσοφία και ευ ζην. Δέκα χιλιάδες χρόνια προ Χριστού και μέχρι σήμερα και για πάντα».

Όσο για την πηγή έμπνευσης, υπογράμμισε: «Μεταφράζαμε μονίμως τον θησαυρό μας από ξένους επιστήμονες. Κάτι που μας τιμούσε, αλλά σήμαινε ότι συγχρόνως αδιαφορούμε. Έχω φίλους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο Βυζάντιο, στον Ιπποκράτη, στο Γαληνό. Γιατί λοιπόν να μας μεταφράζουν οι ξένοι, αντί τα γράψουμε εμείς;»

Τέλος, αποκάλυψε το έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις 1,5 χρόνο, αλλά παράλληλα χρειάστηκε να επεκταθεί το… 24ωρο!

«Είναι ένα έργο ζωής αλλά το καταφέραμε μέσα σε 1,5 χρόνο αφού πιεστήκαμε πάρα πολύ και κάναμε 26 ώρες το… 24ωρο! Βοήθησαν καταξιωμένοι επιστήμονες, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, φιλόλογοι, κλασικοί από τη Θεσσαλονίκη, από τα Γιάννινα. Ο,τι αφορά και ό,τι ακουμπά τη χειρουργική, εκεί είναι γραμμένο».

 

 

Πηγη:https://www.docmed.gr