Εκτάκτως στον υπουργό Υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί για νέους μισθούς!

Έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας των νοσοκομειακών γιατρών μετά την απόφαση βόμβα του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικά τα κουρέματα στους μισθούς των γιατρών.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) βρέθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στο γραφείο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού προκειμένου να διαπραγματευτούν νέα κλαδική συμφωνία που θα αλλάζει άρδην τα μισθολόγια των γιατρών και θα επιφέρει αυξήσεις, δεδομένου ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών για τους γιατρούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ οι οποίες εφαρμόστηκαν αναδρομικά από 1η Αυγούστου.

Τι αλλάζει στους μισθούς

Ωστόσο μετά την απόφαση βόμβα του ΣτΕ, η πολιτεία θα κληθεί πρωτίστως να αναπροσαρμόσει τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ που κόπηκαν αναδρομικά από το 2012 λόγω των μνημονίων, ενώ νέες περικοπές υπέστησαν και από τον περασμένο Αύγουστο λόγω αλλαγών στα ειδικά μισθολόγια.Γι αυτό άλλωστε στην έκτακτη συνάντηση των Νοσοκομειακών Γιατρών με τον υπουργό Υγείας συζητείται λεπτομερώς η νέα κλαδική συμφωνία της Πολιτείας με την ΟΕΝΓΕ από την οποία και θα προκύψουν οι νέοι μισθοί.

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά και τα χρήματα που κουρεύτηκαν από το 2012 και μετά. Άλλωστε το δικαστήριο έκανε δεκτή την από 13-11-2014 προσφυγή της “Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών – Πειραιώς” και λοιπών προσφευγόντων κατά των περικοπών του ν. 4093/2012 στο μισθολόγιο των ιατρών του Ε.Σ.Υ. και ακυρώνονται οι μισθοδοτικές καταστάσεις με τις οποίες καταβλήθηκαν οι μειωμένες αποδοχές.
Αναδρομικά με …δόσεις

Ωστόσο φαίνεται ότι οι γιατροί θα λάβουν τα χρήματά τους με δόσεις λόγω των μεγάλων δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, κάτι που φαίνεται να αναγνωρίσθηκε και από το δικαστήριο.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως αυτό θα είναι και ένα από τα βασικά επιχειρήματα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, προκειμένου τα εκατομμύρια που προκύπτουν από τη διαφορά των μισθών να δοθούν στον κλάδο σταδιακά.

 

Πηγη:HealthReport.gr