Εκτινάσσεται και φέτος η δαπάνη για τα νοσοκομειακά φάρμακα του ΕΟΠΥΥ

Σφίγγει σταδιακά όλο και περισσότερο η θηλιά των επιβαρύνσεων στη φαρμακευτική δαπάνη. Ενδεικτικό της ανεξέλεγκτης πορείας η εξέλιξη clawback και rebate για τα νοσοκομειακά φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Άλλη μια χρονιά σημαντικών επιβαρύνσεων στη φαρμακευτική αγορά φαίνεται πως θα είναι και η φετινή, καθώς clawback, το ποσό υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης και rebate, υποχρεωτικές επιστροφές, συνεχίζουν να αυξάνονται ανεξέλεγκτα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το ποσό στο οποίο διαμορφώνονται, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, οι επιβαρύνσεις στον προϋπολογισμό των φαρμάκων 1Α, των νοσοκομειακών σκευασμάτων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα, λοιπόν, με την τρίτη αναθεώρηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού, clawback και rebate για τα φάρμακα 1Α ανέρχονται στα 73,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το clawback, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα διαμορφωθεί στα 65 εκατ. ευρώ συνολικά. Το rebate για τα φάρμακα αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης που θα βεβαιωθεί προς τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο εξάμηνο θα ανέλθει κατά 8,5 εκατ. ευρώ, κλείνοντας το έτος στα 13,5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ο πίνακας του προϋπολογισμού που συνοδεύει το έγγραφο της τροποποίησης δείχνει ένα συνολικό ποσό clawback και rebate 133,5 εκατ. ευρώ! Μάλιστα, από αυτό το ποσό,  στο clawback για το σύνολο του 2020 αντιστοιχούν 120 εκατ. ευρώ!

Βέβαια, στον αρχικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2020, για τα νοσοκομειακά φάρμακα (1Α) έχει προβλεφθεί το ποσό των 86 εκατ. ευρώ, με τα 55 εκατ. εξ αυτών να αφορούν στο clawback.

Για το 2019, οι συνολικές επιβαρύνσεις σε clawback και rebate είχαν ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ και χρειάστηκαν έκτακτες χρηματοδοτικές ενέσεις για να μειωθούν κάπως τα υπέρογκα ποσά.

Συμψηφισμός clawback – επενδύσεων

 

«Ανάσα», μικρή αλλά σημαντική, αναμένεται να δώσει στις φαρμακευτικές εταιρείες που κατέθεσαν προτάσεις, η έγκριση συμψηφισμού επενδυτικών δαπανών, αλλά και δαπανών επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη με το clawback.

Αν και μόνο το clawback για το 2019 ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θ. Τρύφων, μιλώντας σε ψηφιακή συζήτηση, χαρακτήρισε το μέτρο του συμψηφισμού «θετικό κίνητρο» για τις φαρμακευτικές εταιρείες, ακόμη και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Τρύφων φαρμακευτικές εταιρείες κατέθεσαν συνολικά 36 επενδυτικά προγράμματα σε παραγωγή αλλά και έρευνα και ανάπτυξη για το 2019.

Θυμίζουμε πως το συνολικό ποσό που μπορεί να συμψηφιστεί για το περασμένο έτος ανέρχεται μόλις στα 50 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει και η σχετική Υπουργική Απόφαση, που είχε αποκαλύψει το News4Health. Δέσμευση είναι για το 2020 και το 2021 η μείωση να φτάσει σε ετήσια βάση τα 100 εκατ. ευρώ.

Αποκάλυψε, δε, πως από τις 36 προτάσεις, το 80% προέρχεται από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, παρότι το μερίδιο αγοράς στο τζίρο του φαρμάκου είναι στο 20%. Εκτίμησε, δε, πως ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες θα μπορούν να καταθέσουν 50 με 60 επενδυτικές προτάσεις.

 

 

Πηγή: https://www.news4health.gr/