Εκτινάχθηκε η βρεφική θνησιμότητα στην Ελλάδα!

Ανησυχητικά στοιχεία για τη συνολική πορεία της υγείας του πληθυσμού παρέθεσε ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στην ΕΣΔΥ, Ι. Κυριόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση μελέτης για τη δημιουργία μιας πολυκριτηριακής διαδικασίας λήψης αποφάσεων για την κατανομή των πόρων Υγείας.

Όπως ανέφερε και ο κ. Κυριόπουλο το προσδόκιμο ζωής στη χώρα μας κατέγραψε πτώση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, αν και έως το 2014 το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα αυξανόταν, το 2015 καταγράφεται για πρώτη φορά πτώση. Από τα 81,5 το 2015 στα 81,1 έτη την επόμενη χρονιά, αριθμός που αντιστοιχεί στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ22 (στα 81,1 έτη), αλλά απέχει από τα 82,6 έτη των χωρών του Νότου.

Μεγαλύτερη αίσθηση, όμως, προκάλεσε η αναφορά του κ. Κυριόπουλου στο δείκτη της βρεφικής θνησιμότητας η οποία δεν αυξήθηκε απλώς αλλά εκτινάχθηκε! Όπως σημείωσε, λοιπόν, ο κ. Κυριόπουλος από 2,8 τοις χιλίοις ο δείκτης αυξήθηκε στο 4,2 τοις χιλίοις.

Την ίδια ώρα, 37% των φτωχότερων πολιτών δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, υποστήριξε ο Ομότιμος Καθηγητής της ΕΣΔΥ, εκτιμώντας πως, απολογιστικά φαίνεται ότι η ρύθμιση για την κάλυψη των ανασφαλίστων πολιτών δεν έχει δουλέψει. Επιπλέον, ο κ. Κυριόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να επιβεβαίωσει ότι ήταν αποδοτικός ο τρόπος κατανομής των πόρων των τελευταίων ετών.

Αντίστοιχες ανησυχίες για τον αποκλεισμό φτωχότερων πολιτών από την έγκαιρη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας εξέφρασε και ο Ι. Μπουκοβίβας, πρόεδρος της ΕΟΠΕ, ενώ η πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Κ. Αποστολίδου υπογράμμισε τη σημασία αντικατάστασης πεπαλαιωμένων τεχνολογιών υγείας, των οποίων η αποτελεσματικότητα τους είναι σήμερα ελάχιστη.

 

Πηγη:https://virus.com.gr