Καμία ουσιαστική αλλαγή δεν φέρνει η τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης για το clawback, καθώς οι εξαιρέσεις που προβλέπει για εμβόλια και νέα γενόσημα έχουν πολύ μικρό αντίκτυπο στα ποσά που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Πρόκειται για κίνηση που πιο πολύ επιχειρεί να αντιμετωπίσει τεχνικά προβλήματα στον υπολογισμό του clawback, παρά να δώσει ώθηση στην πρόληψη, στην περίπτωση των εμβολίων για τα οποία ζητείται συνολική και όχι επιμέρους εξαίρεση. Πιο συγκεκριμένα, πάγια θέση της φαρμακοβιομηχανίας είναι η εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη και η ένταξή τους σε ειδικό κονδύλι προνοιακής, κοινωνικής πολιτικής, καθώς σκοπός τους είναι η πρόληψη ασθενειών και δεν αποτελούν φαρμακευτικές θεραπείες.
Ούτε στην περίπτωση των γενοσήμων, όμως, θα υπάρξει μεγάλη μείωση του clawback ακόμα κι αν εφαρμοστεί αναδρομικά η Υπουργική Απόφαση για τα σκευάσματα που βρίσκονται στην πρώτη διετία αποζημίωσής τους.
Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο πρόβλημα των τεράστιων ποσών που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες παραμένει. Τον εκτροχιασμό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης επιβεβαίωσε η 6η τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Clawback και rebate θα ξεπεράσουν το 1,1 δισ. ευρώ, όπως προϋπολογίζεται. Aν προστεθεί και η νοσοκομειακή δαπάνη, οι επιβαρύνσεις φτάνουν το 1,4 δισ. ευρώ, όπως είχε προειδοποιήσει η φαρμακευτική αγορά.
Πηγή: Newsbomb.gr https://www.onmed.gr