Ελληνική καινοτομία κατά του Διαβήτη

Βραβείο θα απονεμηθεί στο Διαβητολογικό Κέντρο της Α’ Προπαιδευτικής Κλινικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για την θεραπευτική καινοτομία στην επούλωση διαβητικού έλκους πέλματος ασθενούς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Κατά την επιτυχημένη θεραπεία πραγματοποιήθηκε τοπική εφαρμογή του αυξητικού παράγοντα στην περιοχή του μη επουλωμένου (άτονου) έλκους διαβητικού πέλματος.

Συγκεκριμένα, η ασθενής είχε παρουσιάσει βαθύ επιμολυσμένο άτονο έλκος, ενώ επί του σημείου είχαν πραγματοποιηθεί τακτικοί χειρουργικοί καθαρισμοί.

Στο πλαίσιο της θεραπείας τοποθετούνταν επιθέματα και τοπικές διηθήσεις με τον GM-CSF αυξητικό παράγοντα ανά 15 ημέρες, γύρω από τα χείλη του έλκους για χρονικό διάστημα δυο μηνών.

Ωστόσο, χρειάστηκε να συμπληρωθούν επτά μήνες, μετά από βαθμιαία επούλωση του έλκους  για να διαπιστωθεί η σχεδόν πλήρη σύγκλειση, όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα του parallaximag.gr .

Οι γιατροί κατάφεραν να αποτραπεί το ενδεχόμενο του ακρωτηριασμού του άκρου, ενώ σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις τους ήταν αναπόφευκτο.

Υπενθυμίζεται ότι ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη -ένας στους τέσσερις- αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ελκών στα κάτω άκρα, ακόμη και από μικρά τραύματα.

Συνήθως, εξαιτίας της εμφάνισής τους οδηγούνται σε ακρωτηριασμούς, καθώς καθυστερούν οι πληγές να κλείσουν ή δεν επουλώνονται ποτέ. Και αυτό συμβαίνει γιατί συχνό είναι το φαινόμενο της μόλυνσης και επέκτασης της λοίμωξης στα οστά και κατά συνέπεια η αντιμετώπιση της πιθανότητας του ακρωτηριασμού.

Η βράβευση

Για το επιστημονικό εγχείρημα θα λάβουν Βραβείο Αριστείας στην Έρευνα η διδάκτορ του Τμήματος Ιατρικής, παθολόγος Ελένη Καρλάφτη και ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας- Διαβητολογίας της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Τριαντάφυλλος Διδάγγελος.

Η τελετή θα λάβει χώρα αύριο Παρασκευή 17 Μαΐου ( ώρα 19.30), στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω θεραπεία έχει ήδη διακριθεί με το Βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης από τον Οργανισμό για τη Μελέτη του Σακχαρώδη Διαβήτη ΕΑSD (European Association for the Study of Diabetes), ακριβώς πριν έναν χρόνο, στο πλαίσιο μετεκπαιδευτικού προγράμματος Κλινικής Διαβητολογίας στην Τυφλίδα.

Πηγη:https://virus.com.gr