Ελληνική μελέτη: Ποιος ο ρόλος του DNA στην covid-19;

Την επίδραση του DNA στη σοβαρότητα της νόσου COVID-19 μελέτησε η ερευνητική ομάδα του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της.

Οι εθνικές μειονότητες που φέρουν πιο συχνά μια συγκεκριμένη παραλλαγή ενός πολύ σημαντικού γονιδίου της κυτταρικής άμυνας εμφανίζουν μεγαλύτερη θνησιμότητα από COVID-19, σύμφωνα με υπολογιστική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PeerJ. Την μελέτη πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα, που αποτελείται από τον Βιοχημικό/Βιοπληροφορικό Δρα Δημήτρη Νικολούδη, τη Βιοχημικό/Μοριακή Βιολόγο, Δρα Ασημίνα Χιωνά, και τον Παθολόγο/Ηπατολόγο, Δρα Δημήτρη Κουντουρά, διαπίστωσε πως.

Οι επιστήμονες εστίασαν δύο μεταλλάξεις (γνωστές και ως «πολυμορφισμοί») στο γονίδιο ΙFIΤΜ3 (Interferon-induced transmembrane protein 3), το οποίο σχετίζεται με την βασική κυτταρική αντι-ιική άμυνα πρώτης γραμμής.

Στο παρελθόν έχει καταδειχθεί ότι οι μεταλλάξεις λειτουργούν ανασταλτικά στην είσοδο του ιού της γρίπης στο κύτταρο, αλλά και άλλων ιών όπως ο HIV, ο Ebola, και ο ιός που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό.

Ωστόσο, από το πόρισμα της μελέτης, στην περίπτωση του SARS-CoV-2, προκύπτει ότι  οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις διευκολύνουν την είσοδο του ιού στο κύτταρο.

Ειδικότερα, οσυνδυασμός μεταλλάξεων (γνωστός και ως «απλότυπος»)  συναντάται σε μικρότερη συχνότητα σε πληθυσμούς της Βόρειας Ασίας και της Βόρειας Ευρώπης, ενώ αυξάνεται διαδοχικά σε πληθυσμούς με καταγωγή από τη Νότια Ευρώπη, τη Νότια Αμερική, τη Νότια Ασία και την Αφρική.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι  η πορεία της COVID-19 σε κάθε ασθενή επηρεάζεται από παραμέτρους που ανακαλύπτονται ακόμη, «συνεπώς από μόνη της η ύπαρξη ή όχι του επικίνδυνου γονιδιακού απλότυπου δεν προεξοφλεί την ευαισθησία απέναντι στον ιό».

Όπως τονίζεται στη μελέτη, η δυνητική συμβολή του συγκεκριμένου γονιδίου στην πορεία της COVID-19, ενδεχομένως να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, οπότε να πρέπει να μελετηθεί ξεχωριστά και να ληφθεί υπόψη σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ιατρικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα βοηθήσει ένα προληπτικό γενετικό τεστ που θα αποτιμά το εξατομικευμένο γενετικό ρίσκο του καθενός, επιτρέποντας ταχύτερες και πιο προσαρμοσμένες θεραπευτικές αποφάσεις.

Επίσης, αναμένεται να επιβεβαιωθεί και κλινικά ο ρόλος του συγκεκριμένου απλότυπου στην προδιάθεση για σοβαρότερη εξέλιξη της νόσου COVID-19.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/