Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Κανένας γιατρός δεν περισσεύει στη μάχη κατά της Covid

Επιφυλακτική ως προς την χρησιμότητά της, την αμεσότητα της χρονικά και την αποτελεσματικότητα της στο σύστημα υγείας, εμφανίζεται η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) για την επιστράτευση των ιατρών Πνευμονολόγων, τονίζοντας παράλληλα ότι κανένας ιατρός δεν περισσεύει στη μάχη κατά της Covid-19.

Σημειώνει ότι οι ιδιώτες πνευμονολόγοι, βρίσκονται από την αρχή της πανδημίας, στην 1η γραμμή μάχης προσφέροντας τα μέγιστα σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αντιμετώπισης των COVID ασθενών κατ’ οίκον.

Η ΕΠΕ προτείνει, άμεση πρόσληψη όλων των εν αναμονή ειδικευόμενων ιατρών, άμεση ένταξη στο ΕΣΥ με τρίμηνες συμβάσεις των Πνευμονολόγων – Παθολόγων και Αναισθησιολόγων που έχουν υποβάλλει αιτήσεις στον πρόσφατο διαγωνισμό για θέσεις ΕΣΥ.

Όπως αναφέρει στην 1η και 2η ΥΠΕ έχουν αιτηθεί διορισμό πάνω από 100 πνευμονολόγοι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται αυτή την στιγμή εκτός ΕΣΥ. Επίσης, πρόσληψη άμεσα σε κλινικές και τμήματα COVID όσων ιατρών πνευμονολόγων είναι υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου και αναγνώριση του χρόνου αυτού ως αγροτικό ιατρείο.

«Οι παραπάνω προτάσεις υπερκαλύπτουν τον αριθμό των ιατρών που επιθυμεί να επιστρατεύσει το Υπουργείο και αποτελούν λύσεις στις επιτακτικές ανάγκες του ΕΣΥ στην παρούσα δύσκολη φάση», αναφέρει η ΕΠΕ.

Επιπρόσθετα, σημειώνει η ΕΠΕ, εφόσον απαιτηθεί, να επιτραπεί σε πνευμονολόγους που το επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στην λειτουργία του ΕΣΥ με μερική απασχόληση (part-time) για κάποιες μέρες την εβδομάδα ή/και για εφημερίες καθώς εκτιμά ότι αυτό θα βοηθήσει αποτελεσματικά την λειτουργία των κλινικών του ΕΣΥ.

«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και τον σκληρό αγώνα που δίνουμε όλοι κατά της πανδημίας COVID-19, δεν πρέπει να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, ούτε χωρούν αντιπαλότητες και συντεχνιακές αντιλήψεις. Όλη η πνευμονολογική κοινότητα ήταν, είναι και θα συνεχίσει είναι στην 1η γραμμή μάχης με όλες της τις δυνάμεις και ελπίζουμε οι εποικοδομητικές μας προτάσεις να εισακουστούν και να εφαρμοστούν προς όφελος όλων μας» δηλώνει το ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

 

Πηγή: https://www.onmed.gr/