Ελληνικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας: Ποιο είναι το μέλλον στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Το όραμα της σύγχρονης ογκολογίας, που θα καλύπτει το φάσμα από την πρόληψη έως και την αποκατάσταση, αλλά και την ανάγκη της διεπιστημονικής σύμπραξης τονίστηκε στο 29ο Ελληνικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας. Κορυφαίοι ογκολόγοι, ερευνητές, κλινικοί ιατροί άλλων ειδικοτήτων και άλλοι επαγγελματίες υγείας έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση.

Αριθμό ρεκόρ συμμετεχόντων  σημειώθηκε και από το εξωτερικό, από διάφορες χώρες εκτός της Ελλάδας, όπως Κύπρος, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Ισπανία κ.ά. Οι εγγραφές έφθασαν τις 968 (546 με φυσική παρουσία και 422 με διαδικτυακή συμμετοχή). Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ)  στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογικής Ογκολογίας (ESMO-European Society of Medical Oncology) και με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, της Ελληνικής Εταιρείας Γηριατρικής Ογκολογίας, του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος–Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Θεματολογία

Την ισότιμη πρόσβαση στην υγεία τόνισε ο καθηγητής και πρόεδρος της ESMO Andrés Cervantes στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου αναλύοντας. Ο καθηγητής ανέδειξε ενέργειες που βοηθούν τις χώρες στο σχεδιασμό και την αντιμετώπιση της νόσου, την εκπαίδευση των ογκολόγων, τα πολύτιμα εργαλεία των guidelines, αλλά και εστιάζοντας στο θέμα του κόστους των φαρμάκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα για τη διάγνωση και θεραπεία, την ψηφιακή υγεία, το drug repurposing με το πρόγραμμα REPO4EU, αλλά και ζητήματα διαχείρισης  για την υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών. Ακόμη, η ανθρωπιστική πλευρά της ιατρικής και η αξία της κλασικής παιδείας βρέθηκε στο επίκεντρο με την συζήτηση μεταξύ του Οδυσσέα Ζώρα, Καθηγητή Χειρουργικής Ογκολογίας και Γεν. Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας με τον Τάκη Θεοδωρόπουλο, συγγραφέα και αρθρογράφο.  Άξιο αναφορά είναι ότι Ομάδα Νέων Ελλήνων Ογκολόγων (ΟΝΕΟ) για πρώτη φορά σε συνέδριο της ΕΟΠΕ παρουσίασε στρογγυλό τραπέζι με mentoring sessions και speed dating, ενώ επίσης για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε και το FCO Workshop «Medical Writing and Publishing: tips and tricks» του αγγλόφωνου επιστημονικού περιοδικού της Εταιρείας μας, του Forum of Clinical Oncology (FCO).

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε  τη βράβευση των καλύτερων εργασιών που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου, ενώ πραγματοποιήθηκε η απονομή των Τίτλων Σπουδών στους επιτυχόντες των Τελικών Εξετάσεων του 7ου Κύκλου της Ελληνικής Ακαδημίας Ογκολογίας (ΕΑΚΟ) και η βράβευση των τριών πρώτων σπουδαστών. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα πρώιμα, αλλά σημαντικά, αποτελέσματα τριών βασικών προγραμμάτων ανίχνευσης μεταλλάξεων της ΕΟΠΕ σε ειδικό session για τις Κλινικές Μελέτες της Εταιρείας.

 

 

Πηγη: https://virus.com.gr/