ΕΛΛΟΚ για etoposide: Υπάρχει έλλειψη σεβασμού προς τους καρκινοπαθείς

Διαβεβαιώσεις για επάρκεια ετοποζίδης παρείχε στους εκπροσώπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των ασθενών συνεχίζουν να έχουν αναπάντητα ερωτήματα και καταγγέλλουν έλλειψη σεβασμού των αρχών στους πάσχοντες.

Σε επικοινωνία της προέδρου της ΕΛΛΟΚ Κ. Αποστολίδου με τον Α’ Αντιπρόεδρο του ΕΟΦ, Ι. Μαλέμη έγινε σαφές ότι υπάρχει ποσότητα του φαρμάκου και μάλιστα, τα νοσοκομεία που έχουν έλλειψη, μπορούν ν’ απευθύνονται στον ΙΦΕΤ. Επιπλέον, μετά τις 15 Αυγούστου 2018, αναμένεται να υπάρχει επάρκεια της ετοποζίδης.

Ωστόσο, τα ερωτήματα της ΕΛΛΟΚ παραμένουν αναπάντητα, την ίδια ώρα που οι χημειοθεραπείες των ασθενών αναβάλλονται για 3η εβδομάδα. Εκφράζονται, δε, νέες απορίες:

  1. Γιατί ο ΕΟΦ εφόσον ήδη από τις αρχές του χρόνου γνώριζε ότι από το Μάρτιο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, θα υπάρχει έλλειψη ετοποζίδης, δεν είχε έγκαιρα φροντίσει για την κάλυψη των αναγκών, εφόσον είναι γνωστά τα προβλήματα παραγωγής του;
  2. Γιατί ο ΕΟΦ δεν εξέδωσε σε συνέχεια της πρώτης ανακοίνωσης του, επόμενες ανακοινώσεις με τις οποίες θα ενημέρωνε όλους τους ενδιαφερομένους για την διαθεσιμότητα του φαρμάκου;

«Από την πορεία των πραγμάτων, τη συνεχιζόμενη έλλειψη του φαρμάκου και τις δεκάδες καταγγελίες που λαμβάνουμε καθημερινά, για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμός προς τους ασθενείς με καρκίνο και δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε σε καμία περίπτωση ανεύθυνες συμπεριφορές, που καταλήγουν σε εμπαιγμό των ίδιων των ασθενών από επίσημους φορείς», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Έτσι, καλεί τον ΕΟΦ και κάθε αρμόδιο φορέα να σταθούν μπροστά στις ευθύνες τους, να αποκαταστήσουν άμεσα την ομαλότητα και να προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη συνέχιση των θεραπειών των ασθενών. Θεωρούμε επίσης απαράδεκτη την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης προς την επιστημονική κοινότητα και τους ασθενείς και απαιτούμε άμεση επανόρθωση το ταχύτερο δυνατό.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/