Ελπίδες από πειραματική θεραπεία κατά του καρκίνου των ωοθηκών

Τα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής, που βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, δείχνουν ότι ένας νέος συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη, νέα θεραπεία για γυναίκες που πάσχουν από ανθεκτικό στη θεραπεία προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών και σήμερα δεν έχουν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Πρόκειται για την κλινική δοκιμή φάσης I με την ονομασία FRAME, που πραγματοποιείται από ερευνητές του The Institute of Cancer Research του London (ICR) και του The Royal Marsden NHS Foundation Trust. Η δοκιμή αξιολόγησε τις ουσίες VS-6766 και defactinib σε 25 ασθενείς με ορώδη καρκίνο των ωοθηκών χαμηλού βαθμού.

Ο ορώδης καρκίνος των ωοθηκών χαμηλού βαθμού είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου που συνήθως αναπτύσσεται σε νεότερη ηλικία από άλλους τύπους καρκίνου των ωοθηκών. Αυτός ο ασυνήθιστος τύπος καρκίνου σπάνια ανταποκρίνεται σε χημειοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία, με λιγότερο από το 13% των ασθενών να ανταποκρίνονται στη χημειοθεραπεία και λιγότερο από το 14% σε ορμονική θεραπεία.

Η νέα μελέτη είχε θετικά αποτελέσματα:

  • Συνολικά, το 46% των ασθενών είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται «σημαντικά» ως απάντηση στη θεραπεία, με τις απαντήσεις σε ασθενείς με μετάλλαξη KRAS «ακόμη πιο ελπιδοφόρες».
  • Σχεδόν τα δύο τρίτα των ασθενών με μετάλλαξη KRAS (64%) είδαν τον όγκο τους να συρρικνώνεται μετά τη θεραπεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι το γενετικό προφίλ του όγκου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό των ασθενών που είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από αυτό τον συνδυασμό φαρμάκων.
  • Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στη δοκιμή FRAME έζησαν κατά μέσο όρο 23 μήνες πριν προχωρήσει ο καρκίνος τους.

«Η υπέρβαση της ικανότητας του καρκίνου να αναπτύξει αντίσταση στη θεραπεία είναι μια τεράστια πρόκληση για την έρευνα για τον καρκίνο. Αυτή η μελέτη κατέστησε μια βαθιά κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο καρκίνος τροφοδοτεί την ανάπτυξή του και αναπτύσσει την αντίσταση σε μια εξαιρετικά στοχευμένη θεραπεία για ασθενείς που έχουν σήμερα λίγες επιλογές θεραπείας», δήλωσε ο καθηγητής Kristian Helin, διευθύνων σύμβουλος της ICR.

«Οι επιστήμονες εργάζονται για να αναπτύξουν θεραπείες που μπορούν να στοχεύσουν αποτελεσματικά καρκίνους που προκαλούνται από KRAS εδώ και δεκαετίες. Είναι φανταστικό που οι πρώτες δοκιμές δείχνουν ότι αυτή η θεραπεία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για αυτήν την ομάδα ασθενών και ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια δοκιμή φάσης ΙΙ», πρόσθεσε.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/