Ελπιδοφόρες εξελίξεις για τους ασθενείς με ψωρίαση

Αxτίδα αισιοδοξίας ξεπροβάλει για τους ασθενείς με ψωρίαση χάρη στην ανάπτυξη πλήθους στοχευμένων θεραπειών που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τόσο την ασθένεια όσο και τις συννοσηρότητες αυτής. Επιδίωξη  συνεχίζει να παραμένει η πλήρης δερματική κάθαρση.

Πλέον στο «οπλοστάσιο» των γιατρών έχουν προστεθεί βιολογικοί παράγοντες και   ειδικότερα τρεις νέες θεραπευτικές επιλογές η ριζανκιζουμάμπη, η ιξεκιζουμάμπη και η γκουσελκουμάμπη, διασφαλίζοντας πολύ ικανοποιητική έκβαση της υγείας σε όλο το κλινικό φάσμα της ψωρίασης. Ενθαρρυντικές είναι και οι ειδήσεις από τα πρόσφατα ευρωπαϊκα και αμερικανικά συνέδρια  για τα στοιχεία που αφορούν στο νέο μόριο, τη μπιμεκιζουμάμπη.

Πρόκειται για το πρώτο εκλεκτικό αναστολέα των IL-17A και IL-17F, κυτοκινών με κεντρικό ρόλο στον καταρράκτη της ψωριασικής φλεγμονής. Ενδιαφέρον είναι ότι η νέα αυτή βιολογική θεραπεία επιφέρει πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα αμέσως μετά την έναρξη της, ενώ εμφανίζει διάρκεια του θεραπευτικού στόχου. Ήδη η μπιμεκιζουμάμπη -BIMZELX®  χορηγείται σε ασθενείς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες για περιπτώσεις  με μέτρια/σοβαρή Ψωρίαση κατά πλάκας, ενώ την επόμενη χρονιά θα διατεθεί και στους Έλληνες ασθενείς.

Άξιο λόγου είναι πως κατά την Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD) για το 2022 παρουσιάστηκαν 11 ανακοινώσεις για τη μπιμεκιζουμάμπη. Από τα ερευνητικά στοιχεία προκύπτει ότι το εν λόγω μόριο  πετυχαίνει πολύ υψηλά ποσοστά πλήρους δερματικής κάθαρσης. Ενδεικτικό είναι ότι  αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της στη θεραπεία ενηλίκων με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας αξιολογήθηκαν σε τρεις μελέτες Φάσης 3. Μάλιστα, σε αυτές καταδείχθηκε ότι για διάστημα 96 εβδομάδων διατηρήθηκε η ανταπόκριση στην θεραπευτική παρέμβαση  σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας

Άξια αναφοράς είναι στοιχεία από πέντε μελέτες Φάσης 3/3b, οι οποίες κατέδειξαν ότι περισσότεροι από οχτώ στους δέκα ασθενείς που πέτυχαν πλήρη κάθαρση του δέρματος με μπιμεκιζουμάμπη την εβδομάδα 16, εισήλθαν σε ανοιχτή επέκταση, διατήρησαν την ανταπόκριση αυτή για δύο έτη. Συγκεκριμένα, από τη μελέτη BE RADIANT προέκυψε η πλήρης κάθαρση του δέρματος  έως την εβδομάδα 48  και η οποία διατηρήθηκε έως την εβδομάδα 96 με συνεχή θεραπεία με μπιμεκιζουμάμπη και βελτιώθηκε για τους ασθενείς που άλλαξαν θεραπεία από σεκουκινουμάμπη σε μπιμεκιζουμάμπη.

Η ασθένεια

Η Ψωρίαση, μία χρόνια φλεγμονώδης νόσο με υφέσεις και εξάρσεις, εμφανίζεται στο 4% του πληθυσμού, σε άνδρες και γυναίκες. Η ασθένεια εκδηλώνεται στο δέρμα και στην πλειοψηφία των ασθενών με τη μορφή της κατά πλάκας Ψωρίασης. Ωστόσο,  πλέον γνωρίζουμε από επιστημονικά ευρήματα ότι πρόκειται για συστηματική φλεγμονώδη νόσο με πολλές και σημαντικές συννοσηρότητες αλλά και σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η βαρύτητα της νόσου  αξιολογείται από το θεράποντα δερματολόγο με βάση την έκταση και τη βαρύτητα των βλαβών στο σώμα (δείκτης PASI) αλλά και το βαθμό που η νόσος επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ατόμου (δείκτης DLQI). Με παγκόσμια αναγνώριση ο  συγκεκριμένος δείκτης έχει συμπεριληφθεί στις παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας της νόσου.

 

 

Πηγη: https://virus.com.gr/