Εμβολιασμός για τον HPV: Προστατεύοντας το μέλλον των κοριτσιών

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αλλάζει βαθιά τη ζωή της γυναίκας και το μέλλον της. Περισσότερες από 28.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από τη νόσο και πολλές άλλες υποφέρουν μακροπρόθεσμα.

Σήμερα, 11 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα του Κοριτσιού, ο ΠΟΥ Ευρώπης επικεντρώνεται στο ζωτικό ρόλο του εμβολιασμού κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, προστατεύοντας έτσι τη ζωή των κοριτσιών και το μέλλον τους προοπτικά.

Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος με εμβόλιο;

Το εμβόλιο ανθρώπινου ιού θηλώματος (HPV) αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας. Ο ΠΟΥ συστήνει σε όλα τα κορίτσια ηλικίας 9-14 ετών να λάβουν 2 δόσεις του εμβολίου.

Πάνω από 270 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου HPV έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως μέχρι σήμερα και το όφελος του εμβολίου είναι σαφές. Ταχύτατη μείωση, έως και 90%, στις λοιμώξεις από HPV και κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων σε έφηβες και νέες γυναίκες έχουν αποδειχθεί με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Μαζί με τα αποτελεσματικά προγράμματα ανίχνευσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο περιορισμός των μολύνσεων από HPV θα μειώσει δραματικά τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τον επακόλουθο πόνο και θάνατο.

Τι είναι ο HPV;

Ο HPV είναι μια ομάδα ιών που μολύνουν το δέρμα ή διάφορες βλεννογόνες μεμβράνες (όπως στο στόμα ή τον τράχηλο). Οι συνήθεις τύποι σεξουαλικώς μεταδιδόμενου HPV μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες καθώς και κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και άλλους καρκίνους σε άνδρες και γυναίκες. Ο HPV είναι εύκολο να συσσωρευτεί και να μεταδοθεί σε άλλους: περίπου το 80% των ανθρώπων θα μολυνθούν με έναν ή περισσότερους τύπους του ιού κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Οι περισσότερες λοιμώξεις από HPV στον τράχηλο δεν προκαλούν συμπτώματα. Η λοίμωξη συνήθως διαρκεί 1-2 χρόνια και «φεύγει» από μόνη της. Ωστόσο, τουλάχιστον 1 στις 10 λοιμώξεις γίνεται μακρόχρονη και μπορεί να εξελιχθεί σε προκαρκινικές αυξήσεις. Εάν αυτές οι αναπτύξεις δεν ανιχνευθούν και απομακρυνθούν εγκαίρως, μπορούν να εξελιχθούν μετά από αρκετά χρόνια ή και δεκαετίες σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Το «φορτίο» της νόσου στην Ευρώπη

Μέχρι σήμερα, 37 από τις 53 χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ έχουν εισαγάγει το εμβόλιο στα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμού.

Ο εμβολιασμός όλων των κοριτσιών κατά του καρκίνου του τραχήλου θα εμποδίσει, επίσης, έμμεσα τα περισσότερα αγόρια από το να προσβληθούν από τον ιό. Ωστόσο, αρκετές χώρες προσφέρουν το εμβόλιο και σε αγόρια για να εξασφαλίσουν άμεση την προστασία τους από κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και από μορφές καρκίνου που σχετίζονται με τον HPV, που πλήττουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

 

Πηγη:https://virus.com.gr