Εμβολιασμός εφήβων: Πόσο ασφαλής είναι

Ανοίγει την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για τους 15 -17 ετών καθώς σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμού τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης. Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία των ΗΠΑ αποτελούν το 14,1% του συνόλου των κρουσμάτων και σπάνια μπορούν να παρουσιάσουν το πολυσηστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο με θνητότητα 1,2% ενώ είναι υπό διερεύνυση και οι βλαπτικές επιπτώσεις του post COVID συνδρόμου.

Επιπλέον, οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα από ότι τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Γι αυτό και έχουν παρατηρηθεί επιδημικές εξαρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες εφήβων.

«Το γεγονός ότι αποτελούν άτομα με δυνατότητα αυξημένης διασποράς του ιού αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο υπέρ του του εμβολιασμού που θα συμβάλει στην επαναφορά στην κανονικότητα, την εκπαιδευτική διαδικασία και την κοινωνική δραστηριότητα των εφήβων» συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια COVID-19 για τα παιδιά

Υπό δημοσίευση είναι μία πολυκεντρική μελέτη από τις ΗΠΑ, για την οποία η σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια της περιμυοκαρδίτιδας είναι το κυρίαρχο θέμα ελέγχου.

Μέχρι τις 21 Ιουνίου είχαν γίνει 8.000.000 δόσεις σε παιδιά 12-17 και σε 6 εκατ. είχαν δοθεί και οι 2 δόσεις. Κατεγράφησαν 250 περίπoυ περιπτώσεις ήπια αυτοιώμενης περιμυοκαρδίτιδας που αντιπροσωπεύουν το 1 έως 4 περιπτώσεις ανά 100 χιλιάδες.

«Οι σπάνιες ήπιες αυτές ανεπιθύμητες ενέργειες δεν αναιρούν το όφελος των εμβολίων, όπως συμπεραίνουν και οι ερευνητές της μελέτης» σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο αναφορά των νόσων από τις ΗΠΑ, η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείων παιδιών από 12 έως 17 ετών είναι 2,5-3 φορές μεγαλύτερη από την συχνότητα εισαγωγής από τη συνήθη εποχιακή γρίπη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τους 204 εφήβους ηλικίας 12-17 ετών που νοσηλεύτηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2021, το 70.6% είχαν υποκείμενο νόσημα, το 31,4% εισήχθη σε ΜΕΘ και ένα 5% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δε σημειώθηκε κανένας θάνατος.

Στα υποκείμενα νοσήματα περιλαμβάνονται η παχυσαρκία (36%), χρόνιες πνευμονοπάθειες (31%), νευρομϋικά νοσήματα (14%), όπως και άλλα χρόνια νοσήματα

 

 

Πηγή: https://www.healthreport.gr