Εμβολιασμός: Ποια η ανοσολογική απάντηση ασθενών με μείζονα θαλασσαιμία-ΜΜΑ

Μελέτη του ΕΚΠΑ κατέδειξε ότι ασθενείς με μείζονα θαλασσαιμία-ΜΜΑ εντάσσονται στους ασθενείς υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη σοβαρής λοίμωξης Covid-19. Αυτό συμβαίνει γιατί στους ασθενείς με μεταγγισιοεξαρτώμενη β-μεσογειακή αναιμία  ενδεχομένως η υφιστάμενη κατάσταση της υγείας του να επιδρά στην ανοσιακή απάντηση έναντι του ιού SARS-CoV-2 αλλά και να επιδρούν συννοσηρότητες.

Στην ομάδα αυτή ασθενών συνιστάται να θωρακιστεί μέσω του εμβολιασμού. Βέβαια, εκτιμάται ότι  η επαρκής παραγωγή αντισωμάτων μετά από τη χορήγηση εμβολίων δεν είναι δεδομένη. Από μελέτες είναι γνωστό, ότι η αντισωματική απάντηση μπορεί να είναι ισχνή ειδικά εάν έχει προηγηθεί σπληνεκτομή.

Η μελέτη του ΕΚΠΑ αφορούσε τη διεθνή βιβλιογραφία  εντάσσοντας ασθενείς με μείζονα β-θαλασσαιμία. Τα στοιχεία της δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Haematology. Η μελέτη διεξήχθη στην Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, με υπεύθυνο τον καθηγητή Αντώνη Καττάμη σε συνεργασία με τη Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ (υπεύθυνοι ο Καθηγητής Αιματολογίας Ευάγγελος Τέρπος και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος), το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ (υπεύθυνος ο Καθηγητής Ιωάννης Τρουγκάκος) και το Βιοχημικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’ (υπεύθυνος ο Δρ Ιωάννης Παπασωτηρίου). Το άρθρο  τιτλοφορείται «Immune response and adverse events after vaccination against SARS-CoV-2 in adult patients with transfusion-dependent thalassaemia» συνυπογράφουν επίσης οι: Πολυξένη Δελαπόρτα, Έλενα Σολωμού, Sentiljana Gumeni, Ευαγγελία Νίτσα, Φιλία Αποστολάκου, Δήμητρα Κυριακοπούλου και Ιωάννης Ντάνασης-Σταθόπουλος.

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 180 ασθενείς με ΜΜΑ. Στο πλαίσιο της έρευνας αξιολογήθηκε η παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων (neutralizing antibodies) και αντισωμάτων IgG έναντι της πρωτεΐνης ακίδας (spike protein) του SARS-CoV-2. Η αξιολόγηση έγινε σε στλαδια:  Πριν τη χορήγηση του εμβολίου, πριν τη δεύτερη δόση και ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση, των δυο mRNA εμβολίων (BNT162b2 και του mRNA-1273). Ομάδα ελέγχου ήταν 77 υγιή άτομα παρόμοιας ηλικίας (διάμεση ηλικία τα 46 έτη) και φύλου με τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά στην ανοσολογική απάντηση μεταξύ των ασθενών με μείζονα θαλασσαιμία και των υγιών ατόμων, κάτι που τονίζει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού. Η θωράκιση έναντι του ιού είχε γίνει με mRNA εμβόλια στην ευάλωτη αυτή ομάδα. Το προφίλ ασφάλειας του εμβολιασμού ήταν εξαιρετικό, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΕΚΠΑ, οι οποίοι τονίζουν την ανάγκη στενής αιματολογικής παρακολούθησης μετά τον εμβολιασμό των ασθενών με ΜΜΑ.

Πλέον οι ερευνητές εξετάζουν τη διάρκεια της ανοσολογικής απάντησης καθώς και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού σε μεταλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2, ιδιαίτερα μετά και την τρίτη δόση του εμβολίου.

 

 

Πηγη: https://virus.com.gr/