Εμβόλια για τη γρίπη: Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας για το αν θα επιβληθούν υποχρεωτικά

«Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε έξαρση επιδημιολογικών νοσημάτων, για να επιβάλουμε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.Η υποχρεωτικότητα υλοποιείται με βάση τη συναίνεση και την πειθώ των γονιών, των εκπαιδευτικών και όσων έχουν ρόλο ευθύνης για τη δημόσια υγεία». Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός που ενημέρωσε, μαζί με αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με την εμβολιαστική πολιτική στη χώρα.

«Δεν υπάρχει αλλαγή στην εμβολιαστική πολιτική της χώρας. Αντίθετα φέτος υπήρξε αυστηροποίηση, ώστε τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς και νηπιακούς σταθμούς να είναι εμβολιασμένα ειδικά λόγω της επιδημιολογικής έξαρσης της ιλαράς. Δεν υπάρχει δίλημμα ναι ή όχι στα εμβόλια. Η συζήτηση αυτή έχει λήξει. Χρειαζόμαστε καμπάνιες ενημέρωσης μέσα από κοινωνικά μηνύματα για ενδυνάμωση της κουλτούρας του εμβολιασμού» επεσήμανε ο υπουργός Υγείας.

«Ούτε διαγκωνισμοί ευαισθησίας για θέματα δημόσια υγείας, ούτε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις χρειάζονται. Έχουμε πολλά περιθώρια και πεδία να αντιπαρατεθούμε», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας ενώ άφησε ανοιχτό «αν η επιστημονική κοινότητα προτείνει ότι υπάρχει λόγος να επιβληθούν μέτρα για την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου θα το κάνουμε».

Με την άποψη του κ. Ξανθού συντάχθηκαν και αρκετοί φορείς, συμφωνώντας ότι η συνεχής ενημέρωση και η εκπαίδευση των πολιτών και κυρίως των γονιών, που θα βασίζεται σε τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα, είναι η απάντηση σε όσους είναι δύσπιστοι ή καχύποπτοι ή προσπαθούν να καλλιεργήσουν αντιεμβολιαστικά κινήματα.

Τα στοιχεία μάλιστα, σύμφωνα με όσα παρουσίασαν ο υπουργός Υγείας και οι αρμόδιοι επιστήμονες, είναι ενθαρρυντικά και καθησυχαστικά για τη χώρα μας, τόσο σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς όσο και τα επιδημιολογικά νοσήματα.

Η εμβολιαστική κάλυψη στο πληθυσμό έχει αυξηθεί σημαντικά, με το εμβόλιο της γρίπης να αυξάνεται τα δύο τελευταία χρόνια κατά 73% και η εμπιστοσύνη των ελλήνων στα εμβόλια να φθάνει στο 92%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι πολύ πιο κάτω.

Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στον απαραίτητο εμβολιασμό κυρίως των επισκεπτών υγείας, με τον υπουργό Υγείας να κάνει λόγο για μεγάλη ανευθυνότητα όσων έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και δεν εμβολιάζονται.

«Δεν θα είναι ανεκτό να μην εμβολιάζονται συστηματικά και να ελέγχονται οι επαγγελματίες στο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα όσοι έρχονται σε επαφή με ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού. Ιδιαίτερα για το θέμα του εμβολιασμού τους μπορούμε να συζητήσουμε την αυστηροποίηση των κανόνων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Είπε ακόμα ότι «δεν είναι πανάκεια η προσέγγιση της υποχρεωτικότητας» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον ευαίσθητο χώρο της υγείας και να γίνεται αντικείμενο αντιπαραθέσεων και απλουστευτικής προσέγγισης επειδή είχαμε πέντε κρούσματα ιλαράς».

«Μην μπούμε σε περίεργες ατραπούς. Δεν θα εμπλέξουμε τα δικαστήρια και τους εισαγγελείς, να τους βάλουμε να λύσουν αυτά τα θέματα. Έχουν αρκετή δουλειά αυτή την περίοδο να κάνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ξανθός συνέχισε «Καλέσαμε τους ειδικούς επιστήμονες για να απαντήσουν σε διάχυτες δύσπιστες καχύποπτες προσεγγίσεις και κατασκευασμένους θορύβους που πολλές φορές επαναλαμβάνονται, παρότι η επιστημονική κοινότητα έχει ενιαία άποψη στα θέματα των εμβολιασμών. Δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη στο θέμα των εμβολιασμών. Πρέπει να βοηθήσουμε να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι που υιοθετούν αντιεπιστημονικές απόψεις και πολλές φορές σκοταδιστικές».

Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντικό ότι υπερδιπλασιάστηκαν οι εμβολιασμοί με ποσοστά που ξεπερνούν το 50%, αν και όπως είπε στα νοσοκομεία δεν είναι μεγάλο το ποσοστό.

«Δεν κινούμαστε αντιεπιστημονικά και αυθαίρετα. Ποτέ η πολιτική ηγεσία δεν είπε στους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς μην προτείνουν κάτι, επειδή είναι ακριβό. Αν υπάρχουν για παράδειγμα επιδημιολογικά δεδομένα για μηνιγγιτιδόκοκκο, όσο ακριβό και αν είναι, η πολιτεία θα κάνει το εμβόλιο. Η πολιτική μας είναι καθολική και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στα φάρμακα, ανεξαρτήτως κόστους» κατέληξε ο κ. Ξανθός.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ  ,https://www.dikaiologitika.gr