Εμβόλια φαρμακευτικές εφοδιασμός: Πρόκληση η διανομή τους

Καθώς οι κατασκευαστές προωθούν τη δοκιμή Φάσης ΙΙΙ πολλαπλών υποψηφίων εμβολίων COVID-19, οι βιομηχανίες και οι κυβερνητικές αρχές επικεντρώνονται στην τεράστια διανομή, το χειρισμό και τα συστήματα πληροφοριών που απαιτούνται για να υιοθετήσουν ζωτικά προληπτικά μέτρα σε κατάλληλους χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

Σημαντικές επιπλοκές είναι ότι ορισμένα πολλά υποσχόμενα εμβόλια απαιτούν δύο λήψεις σε απόσταση περίπου τριών εβδομάδων και πρέπει να αποσταλούν κατεψυγμένα, σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Επιπλέον, δεν είναι σαφές πώς οι κατασκευαστές, οι διανομείς και οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας θα χειριστούν πολλαπλά εγκεκριμένα εμβόλια και την πιθανότητα ότι μια μεταγενέστερη προληπτική δράση θα είναι πιο ισχυρή από τις προηγούμενες λήψεις.

Με την ελπίδα να αποφευχθεί η σύγχυση και τα λάθη που εμποδίζουν την πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ και εξοπλισμό ατομικής προστασίας όταν η πανδημία ξέσπασε πριν από έξι μήνες, η διοίκηση Operation Warp Speed ​​(OWS) δημιούργησε έναν οργανισμό για την επίβλεψη της παράδοσης εμβολίων COVID-19, επιπλέον στον σημαντικότερο ρόλο του στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης εμβολίων και θεραπευτικών για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Το σχέδιο OWS για την παραγωγή και διανομή εμβολίων περιγράφεται στην έκθεσή του «From the Factory to the Frontlines» στο Κογκρέσο που εκδόθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2020. Σημειώνει ότι η αρχική διανομή εμβολίων θα ακολουθήσει συστάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρακτικών Ανοσοποίησης (ACIP), η οποία συμβουλεύει το CDC σχετικά με τα προγράμματα και τις πρακτικές εμβολιασμού.

Οι συστάσεις της ACIP θα διαμορφωθούν από μια ειδική ομάδα που συγκροτήθηκε από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστήμης και Ιατρικής (NASEM), η οποία παρουσίασε ένα πλαίσιο στις 2 Οκτωβρίου 2020, για μια προσέγγιση τεσσάρων φάσεων για την κατανομή και διανομή εμβολίων COVID-19. Η επιτροπή ζήτησε την πρώτη φάση να καλύψει περίπου το 15% του πληθυσμού των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων βοηθών υγείας και των πρώτων ανταποκριτών, ακολουθούμενη από άτομα με υποκείμενες καταστάσεις υγείας που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου ή θανάτου.

Εν τω μεταξύ, το CDC έχει παράσχει συμβουλές για να βοηθήσει τις κρατικές υπηρεσίες υγείας να ενημερώσουν και να επεκτείνουν τα σχέδια διανομής εμβολίων, ένα δύσκολο έργο για τις τοπικές και φυλετικές υπηρεσίες υγείας που είναι επιφορτισμένες με την παροχή εμβολίων σε πληθυσμούς προτεραιότητας. Ένα συμβόλαιο διανομής CDC με τη McKesson θα χειριστεί τις αρχικές παραδόσεις εμβολίων από κατασκευαστές σε πολιτείες και άλλες δικαιοδοσίες.

Δαιδαλώδης διαδρομή

Ενώ η εφοδιαστική αλυσίδα της αρχικής διαδικασίας παράδοσης είναι σχετικά περιορισμένη και απλή, αργότερα η διευρυμένη διανομή σε πολλούς ιστότοπους θα είναι πιο περίπλοκη. Η πραγματική πρόκληση, εξήγησε η Nicolette Louissaint, εκτελεστική διευθύντρια της εταιρείας εφοδιαστικής Healthcare Ready, είναι το «μακρύ, μακρόχρονο τελευταίο μίλι» σε μια πολιτεία. Η εφοδιαστική πραγματικά διαφέρει, εξήγησε σε μια ενημέρωση που χρηματοδοτήθηκε από την Συμμαχία για την Υγεία Πολιτική στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, με βάση τον πληθυσμό που θα εμβολιαστεί και τις εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν. Και ο εμβολιασμός ενός ευρύτερου πληθυσμού των ΗΠΑ σε μεταγενέστερες φάσεις θα περιλαμβάνει την παροχή δόσεων σε φαρμακεία και ιδιωτικές κλινικές, όπου τα περισσότερα άτομα λαμβάνουν φάρμακα και περίθαλψη.

Η πρώιμη φάση της διανομής εμβολίων αναμένεται να διαρκέσει έως τα μέσα του 2021, ακολουθούμενη από τη δεύτερη φάση που θα καλύπτει περίπου 60-80 εκατομμύρια βασικούς εργαζόμενους και άτομα υψηλού κινδύνου. Οι ειδικοί δεν αναμένουν επαρκή όγκο δόσεων για τον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ έως τα μέσα του 2022. Τα συστήματα διανομής θα διαφέρουν για ένα εμβόλιο μίας δόσης, σε αντίθεση με τα προϊόντα δύο δόσεων, όπου «δεν οδηγεί μόνο τους ανθρώπους στο φαρμακείο την πρώτη φορά», σημείωσε η Louissaint.

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/