Εμβόλιο για τον πόνο από οστεοαρθρίτιδα!

Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα νέο εμβόλιο που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, που προκαλείται από την οστεοαρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή ασθένεια στον άνθρωπο. Όμως, λιγότερο από το 25% των ασθενών μπορεί να ελέγξει τον πόνο, που προκαλεί η πάθηση. Επίσης, η μακροχρόνια χρήση ορισμένων παυσίπονων μπορεί να δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για νέες θεραπευτικές επιλογές.

Βρετανοί ερευνητές από το Jenner Institute και το Kennedy Institute of Rheumatology του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανέπτυξαν ένα εμβόλιο που μοιάζει με ιό και είναι ικανό να πυροδοτήσει το ανοσοποιητικό σύστημα για να παράγει αντισώματα για τον αποκλεισμό του φυσικού NGF – το οποίο συνδέεται με τον πόνο στην οστεοαρθρίτιδα.

Ο NGF (Nerve Growth Factor) αποτελεί μια χαρακτηριστικά μεγάλη πρωτεΐνη, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη των νευρώνων και της δραστηριότητας αυτών εντός του εγκεφάλου. Το νέο εμβόλιο δοκιμάστηκε σε ποντίκια που είχαν σημάδια επώδυνης οστεοαρθρίτιδας (μια ανομοιόμορφη κατανομή βάρους στα οπίσθια πόδια), και αποδείχτηκε ότι «αναστρέφει» αυτές τις συνέπειες.

«Πολλοί άνθρωποι που ζουν με πόνο δεν παίρνουν αποτελεσματική ανακούφιση από τις θεραπείες που είναι σήμερα διαθέσιμες και γι ‘αυτό η ανάπτυξη αποτελεσματικότερων παυσίπονων με λιγότερες παρενέργειες είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους που ζουν με αρθρίτιδα», δήλωσε ο Δρ. Stephen Simpson, διευθυντής έρευνας στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Versus Arthritis, το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα. «Αν και σε πρώιμο στάδιο, αυτό είναι μια εξαιρετικά πρωτοποριακή έρευνα και αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα».

«Αυτός είναι ο πρώτος επιτυχημένος εμβολιασμός που στοχεύει στον πόνο στην οστεοαρθρίτιδα, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της γενιάς μας για την υγειονομική περίθαλψη», πρόσθεσε η καθηγήτρια Tonia Vincent του Kennedy Institute of Rheumatology. «Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν θέματα ασφάλειας που πρέπει να εξεταστούν πριν από τη χρήση του σε ασθενείς, είμαστε σίγουροι ότι ο σχεδιασμός του εμβολίου μας επιτρέπει να ελέγξουμε τα επίπεδα αντισωμάτων και έτσι να προσαρμόζουμε τη θεραπεία σε μεμονωμένες περιπτώσεις ανάλογα με τις ανάγκες».

 

Πηγη:https://virus.com.gr/