Εμβόλιο γρίπης: Πιο αναγκαίο από ποτέ – Ο ιδανικός μήνας για εμβολιασμό

Με το φθινόπωρο να πλησιάζει η ανάγκη για εμβολιασμό κατά της γρίπης είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Πότε είναι ο ιδανικός μήνας για το εμβόλιο και οι ποιοι κίνδυνοι από τον μη εμβολιασμό κατά της γρίπης στην εποχή του κορονοϊού.

Με τον κορονοϊό να εξακολουθεί να εξαπλώνεται ευρέως, ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά για τη γρίπη, η οποία εξαπλώνεται συνήθως το φθινόπωρο και το χειμώνα. Μια σημαντική εστία γρίπης δεν θα συντρίψει μόνο τα νοσοκομεία αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα, αλλά είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας για κάποιον που ενδέχεται να νοσήσει από 2 ιούς ταυτόχρονα

Οι γιατροί δεν έχουν κανένα τρόπο να γνωρίζουν ακόμα ποια είναι η επίδραση της διπλής διάγνωσης (κορονοϊός + γρίπη) στο σώμα ενός ατόμου, αλλά γνωρίζουν τον όλεθρο που η γρίπη και μόνο μπορεί να κάνει στο σώμα ενός ατόμου. Οι υπάλληλοι δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο προτρέπουν τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο γρίπης, το οποίο στέλνεται ήδη σε πολλές περιοχές για να είναι έτοιμοι για τους εμβολιασμούς Σεπτεμβρίου.

Η ιδανική περίοδος για εμβόλιο

Τα κρούσματα γρίπης αναμένεται να αρχίσουν να αυξάνονται στις αρχές Οκτωβρίου και θα μπορούσαν να διαρκέσουν αργά τον Μάιο. Αυτό κάνει τον Σεπτέμβριο και τις αρχές Οκτωβρίου την ιδανική στιγμή για να πάρετε το εμβόλιο της γρίπης σας.

Προβληματισμό προκαλεί το ενδεχόμενο τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης να είναι χαμηλότερα φέτος από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη και αν ο κίνδυνος να αρρωστήσει σοβαρά μπορεί να είναι υψηλότερος λόγω της ευρείας κυκλοφορίας του κορονοϊού.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ασθένεια, εκατομμύρια Αμερικανοί απέφυγαν να δουν τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης τους τους τελευταίους μήνες. Η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι εντολές παραμονής στο σπίτι έχουν οδηγήσει σε μειωμένη χρήση των συνήθων ιατρικών προληπτικών υπηρεσιών, όπως οι εμβολιασμοί. Πολλοί εργοδότες που παρέχουν συχνά το εμβόλιο της γρίπης χωρίς κόστος για τους εργαζόμενους επιτρέπουν στους εργαζόμενους να εργάζονται από το σπίτι, ενδεχομένως περιορίζοντας τον αριθμό των ανθρώπων που θα πάρουν το εμβόλιο της γρίπης στις θέσεις εργασίας τους.

Ως επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης η Libi Richards,καλεί όλους να πάρουν το εμβόλιο της γρίπης το Σεπτέμβριο. Κάνει έκκληση στον κόσμο να  μην περιμένουν για τα κρούσματα γρίπης να αρχίσουν να κορυφώνονται. Το εμβόλιο της γρίπης διαρκεί έως και δύο εβδομάδες για να επιτευχθεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα. Συνεπώς αν κάποιος κάνει το εμβόλιο το Σεπτέμβριο θα εξασφαλίσει για τον οργανισμό του την καλύτερη προστασία, καθώς η γρίπη αυξάνεται τον Οκτώβριο και αργότερα στην εποχή.

Εμβόλιο γρίπης: Πιο σημαντικό από ποτέ

Τόσο η COVID-19 όσο και η γρίπη είναι μεταδοτικές αναπνευστικές ασθένειες που παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα. Και οι δύο ιοί μπορούν να επηρεάσουν τους ηλικιωμένους και εκείνους με ορισμένες χρόνιες παθήσεις,όπως η καρδιακή και πνευμονική νόσο.

Τα στοιχεία για τα ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού από το 2018-2019 δείχνουν ότι μόνο το 49% των Αμερικανών ηλικίας έξι μηνών και άνω έλαβαν το εμβόλιο της γρίπης. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ποικίλλει κάθε εποχή, με τα πρώτα στοιχεία από την περίοδο γρίπης 2019-2020 να δείχνουν ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου 50% συνολικά και 55% στους νέους.

Ενώ μερικοί μπορεί να πιστεύουν ότι αυτό το ποσοστό αποτελεσματικότητας είναι χαμηλό, το εμβόλιο της γρίπης παραμένει ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της γρίπης και των σχετικών επιπλοκών. Για παράδειγμα, κατά την περίοδο γρίπης 2018-2019, ο αντιγριπικός εμβολιασμός εκτιμήθηκε ότι προλαμβάνει 4,4 εκατομμύρια ασθένειες της γρίπης, 58.000 νοσηλείες γρίπης και 3.500 θανάτους. Τα πρώτα στοιχεία από την περίοδο γρίπης 2019-2020 εκτιμούν ότι υπήρχαν 39-56 εκατομμύρια ασθένειες της γρίπης, 18-26 εκατομμύρια ιατρικές επισκέψεις που σχετίζονται με τη γρίπη, 410-740.000 νοσηλείες και έως 62.000 θάνατοι. Μεγάλο μέρος αυτής της επιβάρυνσης της νόσου μπορεί να προληφθεί από υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης.

Είναι πλέον αρκετά προφανές ότι η COVID-19 θα εξακολουθεί να κυκλοφορεί κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης, γεγονός που καθιστά να το εμβόλιο γρίπης πιο σημαντικό από ποτέ. Καθώς τα σχολεία, οι κοινότητές μας και η οικονομία μας συνεχίζουν να ξανανοίγουν, είναι ζωτικής σημασίας να πάρουμε το εμβόλιο της γρίπης για προσωπική, οικογενειακή και κοινοτική προστασία.

Επειδή ο εμβολιασμός κατά της γρίπης προστατεύει από μία από αυτές τις αναπνευστικές ασθένειες, το CDC συνιστά σε όλους (με λίγες εξαιρέσεις) έξι μηνών και άνω να κάνουν ένα ετήσιο εμβόλιο γρίπης. Ενώ το εμβόλιο της γρίπης δεν θα σας προστατεύσει από την COVID-19, το εμβόλιο της γρίπης θα μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της γρίπης, καθώς και να μειώσει τους κινδύνους της γρίπης που σχετίζονται με επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας και ακόμη και το θάνατο.

 

ΠΗΓΗ: theconversation

 

Πηγή:https://www.news4health.gr/