Εμβόλιο κορονοϊού πριν από προγραμματισμένη επέμβαση, συνιστούν οι επιστήμονες

Οι ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα για τη νόσο Covid-19, προκειμένου να μειωθεί ο μετεγχειρητικός κίνδυνος θανάτου τους, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύεται στο British Journal of Surgery.

Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι περίπου ένας στους 100 ασθενείς εμφανίζουν λοίμωξη Covid-19 μετά από προγραμματισμένο χειρουργείο. Αυτοί οι ασθενείς που κολλάνε κορονοϊό μετά τη χειρουργική επέμβαση έχουν 4 έως και 8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μέσα στις επόμενες 30 ημέρες από το χειρουργείο.

Για παράδειγμα, ασθενείς άνω των 70 ετών που κάνουν επέμβαση αφαίρεσης καρκινικού όγκου έχουν μέση θνητότητα 2,8%, η οποία αυξάνεται στο 18,6% εάν μολυνθούν από κορονοϊό.

Συνιστούν εμβολιασμό

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός των χειρουργικών περιστατικών μπορεί αποτρέψει πολλούς θανάτους, ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με την εκτίμησή τους, εάν σε παγκόσμιο επίπεδο δοθεί προτεραιότητα στον προεγχειρητικό εμβολιασμό για Covid-19 θα σωθούν σχεδόν 59.000 περισσότερες ζωές μέσα σε έναν χρόνο.

Οι ερευνητές της διεθνούς χειρουργικής κοινοπραξίας COVIDSurg, με επικεφαλής τον δρα Ανίλ Μπανγκού του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, ανέλυσαν στοιχεία για 141.582 ασθενείς από 1.667 νοσοκομεία 116 χωρών.

«Ο προεγχειρητικός εμβολιασμός μπορεί να υποστηρίξει μία ασφαλή επανέναρξη των προγραμματισμένων χειρουργείων, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο των επιπλοκών Covid-19 στους ασθενείς και αποτρέποντας δεκάδες χιλιάδες μετεγχειρητικούς θανάτους σχετιζόμενους με την Covid-19», δήλωσε ο Μπανγκού.

Εκατομμύρια χειρουργεία αναβλήθηκαν

Στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας το 2020, έως το 70% των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων αναβλήθηκαν, διεθνώς, πράγμα που οδήγησε σε καθυστέρηση ή αναβολή περίπου 28 εκατομμυρίων χειρουργείων, διεθνώς.

 

 

Πηγή: https://healthstories.gr/