Εμβόλιο κορωνοϊού: Δοκιμές σε ανθρώπους από Sanofi και Translate Bio

Στο επόμενο δίμηνο, πριν το τέλος του 2020, σχεδιάζει η φαρμακευτική επιχείρηση Sanofi να ξεκινήσει τις δοκιμές του πειραματικού εμβολίου σε ανθρώπους για τον κορωνοϊό που αναπτύσσει σε συνεργασία με τον αμερικανικό όμιλο Translate Bio.

Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi και η Translate Bio ανακοίνωσαν θετικά προκλινικά αποτελέσματα για το πειραματικό εμβόλιο, που «δείχνουν ότι το MRT5500 μπορεί να έχει προκαλέσει θετική ανοσολογική αντίδραση σε ποντίκια και πιθήκους».

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει διεθνώς εγκεκριμένο εμβόλιο για προστασία από τη νόσο Covid-19. Η νόσος έχει «σκοτώσει» περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το εμβόλιο αξιοποιεί την τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA, που έχει στόχο να δίνει στο σώμα τις απαραίτητες γενετικές πληροφορίες για να ενεργοποιήσει μια προστασία κατά του ιού.

Επτά σχήματα στα τελευταία στάδια των δοκιμών 

Περισσότερες από 40 φαρμακευτικές και ερευνητικές ομάδες διεξάγουν δοκιμές σε ανθρώπους για την ανάπτυξη εμβολίων. Συνολικά επτά εξ’ αυτών έχουν προχωρήσει στα τελευταία στάδια των δοκιμών.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη είναι παρόμοια με αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Αύγουστο από την Translate Bio.

Οι δύο επιχειρήσεις, Sanofi και Translate Bio, επιβεβαίωσαν ότι η δοκιμή φάσης 1/2 σε ανθρώπους θα ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους. Στόχος είναι να δοκιμάσει την ασφάλεια και να καθορίσει τη δοσολογία πριν από μια πιθανή τελική δοκιμή Φάσης 3.

Σύμφωνα με τη Sanofi, η ενέσιμη χορήγηση δύο δόσεων είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή συγκεντρώσεων εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Μάλιστα «σημαντικά υψηλότερων από αυτές που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί» από την Covid-19.

MRT5500: Ευνοϊκή ανοσοαπόκριση

«Τα προκλινικά αποτελέσματα δείχνουν την ικανότητα του MRT5500 να προκαλεί ευνοϊκή ανοσοαπόκριση. Τόσο σε ποντίκια όσο και σε πρωτεύοντα πλην του ανθρώπου», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ronald Renaud, Διευθύνων Σύμβουλος της Translate Bio.

Αρκετές εταιρείες χρησιμοποιούν την ίδια προσέγγιση προκειμένου να αναπτύξουν ένα εμβόλιο. Στην περίπτωση αυτή ανήκει και το εγχείρημα των αμερικανικών εταιρειών Moderna και Pfizer.

Να σημειωθεί πως η Sanofi αναπτύσσει επίσης ακόμα ένα υποψήφιο εμβολίου για τη νόσο Covid-19, σε συνεργασία με την GlaxoSmithKline. Η κλινική δοκιμή ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους.

 

 

Πηγή: https://www.healthpharma.gr/