Εμβόλιο: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την τρίτη δόση

Η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τους επιστήμονες προκείμενου να αυξηθεί το τείχος προστασία.

Εξάλλου επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι η η τρίτη δόση του εμβολίου επιφέρει σημαντική αύξηση των αντισωμάτων σε όσους χορηγείται και συγχρόνως αποτρέπει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και την πιθανότητα λοίμωξης έπειτα από έκθεση στον ιό, και τη σοβαρή νόσηση.
Εμβόλιο: Ποιοι πρέπει να την κάνουν την τρίτη δόση

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών γνωμοδότησαν ότι η τρίτη δόση, που υπενθυμίζεται πως είναι προαιρετική, είναι διαθέσιμη για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών. Η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna θα γίνεται με το mRNA εμβόλιο της Pfizer και για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση θα γίνεται είτε με το ίδιο σκεύασμα είτε με αυτό της Pfizer ή της Moderna. Τέλος, οι ανοσοκατασταλμένοι θα πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Εμβόλιο:Ποιες οι πιθανές παρενέργειες της τρίτης δόσης

Σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες από την τρίτη δόση, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι ενδέχεται να υπάρχει μόνον πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος που συνήθως διαρκούν μία ή δύο μέρες. «Από 0,3% έως 1% μπορεί να εμφανιστεί μια σύστοιχη διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων που μπορεί να διαρκέσει ως ένα μήνα και επανέρχεται χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία»
Εμβόλιο: Πόσοι μήνες πρέπει να μεσολαβήσουν για τον προγραμματισμό της αναμνηστικής δόσης;

Οι επιστήμονες είχαν αρχικά εισηγηθεί ότι πρέπει να υπάρχει ένα μεσοδιάστημα έξι από το βασικό εμβολιαστικό σχήμα και τον προγραμματισμό της τρίτης δόσης. Εντούτοις από την Παρασκευή19 Νοεμβρίου θα μπορούν όλοι άνω των 18 ετών να κλείσουν το ραντεβού τους για την αναμνηστική δόση στους 5,5 μήνες,

Εμβόλιο:Ποιες οι εξαιρέσεις;

Όπως έχει επισημάνει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, όσοι έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με Pfizer, Moderna (μισή δόση) ή Johnson & Johnson. Επιπλέον, οι ανοσοκατεσταλμένοι πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

 

 

Πηγη: https://www.healthreport.gr