Εμβόλιο MMR: Η μεγαλύτερη ως τώρα έρευνα δεν έδειξε σχέση με τον αυτισμό

Νέα, μεγάλη έρευνα Δανών επιστημόνων απαλλάσσει το εμβόλιο ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς (MMR) από τις κατηγορίες ότι σχετίζεται με αυτισμό.

Ήταν επί σειρά ετών ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος. Ότι ευθύνεται για την εμφάνιση αυτισμού στα μικρά παιδιά. Όμως τα νέα ευρήματα φαίνεται ότι καταρρίπτουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά, που είχαν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς, ήταν 7% λιγότερο πιθανό να είναι αυτιστικά, σε σύγκριση με εκείνα, που δεν τα εμβολίασαν οι γονείς τους.

Παρόλο που οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν αρκετά μεγάλο, για να αποδείξει προστατευτικό αποτέλεσμα, είπαν ότι δεν χωράει, πια, αμφισβήτηση, πως δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου MMR και του αυτισμού.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Anders Peter Hviid, από το Ινστιτούτο Statens Serum στην Κοπεγχάγη, εξήγησε: “Το εμβόλιο MMR δεν σχετίζεται με τον αυτισμό. Θα έλεγα ότι πρόκειται για πολύ ισχυρά επιστημονικά στοιχεία εναντίον αυτού του ισχυρισμού.

Νομίζω πως είναι κατανοητό ότι ορισμένοι γονείς είναι αβέβαιοι και ανησυχούν, δεδομένων των αντιεμβολιαστικών ιστοριών, που είναι εύκολο να βρουν στο Διαδίκτυο. Ωστόσο η επιστήμη είναι σαφής. Δεν υπάρχει σύνδεση”.

Οι επιστήμονες παροτρύνουν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους στην ηλικία του ενός έτους και αργότερα στην ηλικία των 3 ετών και 4 μηνών.

Οι ανησυχίες για το εν λόγω εμβόλιο ξεκίνησαν το 1998, οπότε ο γιατρός Andrew Wakefieldδημοσίευσε ένα άρθρο στο Lancet, υποδεικνύοντας μια σύνδεσή του με τον αυτισμό. Ένα στα πέντε παιδιά δεν έκανε το εμβόλιο. Η μελέτη αποσύρθηκε αργότερα, αλλά η ζημιά είχε, ήδη, γίνει.

Για τη νέα μελέτη οι ερευνητές ακολούθησαν μια ομάδα 657.461 παιδιών, που γεννήθηκαν μεταξύ του 1999 και του 2010, για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να βρεθεί ένας σύνδεσμος ανάμεσα στον αυτισμό και στο εμβόλιο MMR. Στη διάρκεια της μελέτης διαγνώστηκαν 6.517 παιδιά, ποσοστό μικρότερο του 1%. Αλλά η πιθανότητα ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη για εκείνα που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Επίσης δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος για παιδιά, που είχαν αυτισμό στην οικογένειά τους, ούτε στοιχεία περιπτώσεων μαζεμένων σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή, που να έδειχναν ότι το εμβόλιο είχε αντίκτυπο.

Στο περιοδικό Annals of Internal Medicine δημοσιεύθηκαν τα νέα ευρήματα.

Πηγη:http://healthmag.gr