Εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων ιλαράς στη Β. Ελλάδα

Νέα γεωγραφικά δεδομένα εξάπλωσης της ιλαράς καταγράφει η τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης, από την οποία προκύπτει μια αυξητική τάση στη Βόρεια Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Κιλκίς, όπου σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) μέσα σε ένα δεκαήμερο νοσηλεύτηκαν 9 παιδιά Ρομά καθώς εμφάνισαν επιπλοκές.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν προβλέψει το φαινόμενο αυτό, ενώ όπως επισημαίνουν στην έκθεσή τους δεν αποκλείεται να εντοπιστούν κρούσματα και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές το επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς έφτανε τα 3.016, με τα 56 εξ αυτών να έχουν δηλωθεί σε διάστημα επτά ημερών. Στη μεγάλη τους πλειονότητα, οι ασθενείς είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών. Επίσης, η ιλαρά πλήττει και επαγγελματίες Υγείας, που είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Το θέμα θίγουν με ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου, Ιάσων Φωτήλας και Γιώργος Γεωργαντάς.

αρότι έχουν νοσήσει έως τώρα από ιλαρά 200 εργαζόμενοι των Νοσοκομείων, εκ των οποίων οι 20 με σοβαρά συμπτώματα δεν έχετε ακόμα μεριμνήσει ώστε να λάβετε μέτρα προστασίας αποφυγής μετάδοσης της νόσου σε επαγγελματίες υγείας. Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν αντιδραστήρια για έλεγχο αντισωμάτων στο προσωπικό αλλά ούτε και εμβόλια για να γίνει ο εμβολιασμός που απαιτείται και να μπορέσουν να προφυλαχτούν από την επιδημία που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Για να γίνει έλεγχος των αντισωμάτων οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους και να απευθυνθούν σε ιδιωτικά εργαστήρια» επισημαίνουν.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν από τον υπουργό Υγείας να τους ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για την αντιμετώπιση της ιλαράς και την ενημέρωση του κοινού για το θέμα, καθώς και για την ορθότερη εφαρμογή του συστήματος εμβολιασμού των παιδιών.

 

Πηγη:https://virus.com.gr