Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην παραμεθόριο Ελλάδας Βουλγαρίας με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Ευρωπαϊκό έργο για τη βελτίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις ακριτικές περιοχές Ελλάδας και Βουλγαρίας, ιδιαίτερα προς τους ασθενείς ΑμεΑ, είναι σε εξέλιξη από τη 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης, με τη συμμετοχή του ΑΠΘ, του ΕΚΑΒ, του νοσοκομείου Ardino και του δήμου Harmanli της Βουλγαρίας.

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό έργο «Strenghtening primary medical care in isolated and deprived cross – border areas», που συγχρηματοδοτείται από το «Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2010». Το έργο ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται μία σειρά παρεμβάσεων στα κέντρα υγείας των ακριτικών διασυνοριακών περιοχών των δύο χωρών, που θα αφορούν κυρίως τη χωροταξία τους, προκειμένου να είναι εύκολα προσβάσιμα και από ασθενείς με ειδικές ανάγκες (προβλήματα όρασης, ακοής, κινητικά), τη μελέτη των οποίων θα εκπονήσει η ερευνητική ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

Ταυτόχρονα, το ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό των συγκεκριμένων περιοχών, θα εκπαιδεύεται γύρω από τις ανάγκες των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα ή άλλα προβλήματα.  Παράλληλα, οι υπάρχουσες δομές και το ΕΚΑΒ θα υποστηριχθούν με κατάλληλο εξοπλισμό για τη διευκόλυνση των ΑμεΑ, ενώ στους στόχους του προγράμματος είναι να αναπτυχθεί και μία πλατφόρμα, ώστε οι κάτοικοι της διασυνοριακής περιοχής να μπορούν να αξιολογήσουν το έργο.

Αρχικά, οι παρεμβάσεις θα έχουν επίκεντρο το κέντρο υγείας στον Ίασμο Ροδόπης και αντίστοιχα στον δήμο Harmanli της Βουλγαρίας, και στη συνέχεια θα επεκταθούν και σε άλλα κέντρα των ακριτικών περιοχών.

 

Πηγη:http://www.healthview.gr