Ενίσχυση του προυπολογισμού για την υγεία

Επαναφορά του «Ερρίκος Ντυνάν» στο Δημόσιο

Τους κεντρικούς πολιτικούς στόχους για τον χώρο της Υγείας εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ το Σάββατο 9/9, σημειώνοντας ότι «σταθερή βούληση της κυβέρνησης, είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού για την Υγεία ώστε σε βάθος πενταετίας να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Όπως δήλωσε, «καταφέραμε μέσα σε τρία χρόνια να αλλάξουμε την εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που το 2014 βρισκόταν στην κυριολεξία υπό κατάρρευση», ενώ πρόσθεσε πως «κεντρικός πολιτικός μας στόχος να εγγυηθούμε την καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών». Οι πολιτικοί στόχοι της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας για την μεταμνημονιακή εποχή περιλαμβάνουν:

Μείωση των επιβαρύνσεων των πολιτών.

Μείωση των χρόνων αναμονής για την εξυπηρέτηση.

Μείωση του ποσοστού ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών, μέσω των Κινητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για απομακρυσμένες περιοχές.

Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που κενώθηκαν κατά την καταστροφική πενταετία 2010-2014. Αύξηση των μισθών των ειδικευόμενων και η σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο.

Ενίσχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού.

Υλοποίηση εντός 2019.

Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.

Επιπλέον λαμβάνεται μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνοντας τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας, δήλωσε ότι στους στόχους της κυβέρνησης είναι και η επαναφορά του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν που σχεδόν εκλάπη από το Δημόσιο, ξανά στο πλαίσιο της Δημόσιας Περίθαλψης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, ενώ ευχαρίστησε δημόσια για τη συνεισφορά τους στο χώρο της Υγείας, τα Ιδρύματα Σταύρος Νιάρχος και Ωνάση.

 

Πηγη:HealthDaily