Ενεργοποιήθηκε η ειδοποίηση για την εξέταση για Ηπατίτιδα C

«Καμπανάκι» θα σημαίνει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των γιατρών, όταν τους επισκέπτεται άτομο, που έχει γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980 και το οποίο πρέπει να εξεταστεί για Ηπατίτιδα C.

Ενεργοποιήθηκε στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης η αυτόματη ειδοποίηση, η οποία θα ενημερώνει τον εκάστοτε γιατρέ, πως ο εξεταζόμενος που καταχωρεί κατά την επίσκεψη του, ανήκει στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα και χρήζει ελέγχου για αντίσωμα ηπατίτιδας C (εξετάσεις βιολογικών υλικών 2 – Α/Α 99, με ICD10 διάγνωση Z10.8). Εν ολίγοις, όταν ο γιατρός καταχωρεί την επίσκεψη ενός προσώπου που πληροί τα κριτήρια, ένα αναδυόμενο παράθυρο θα τον ενημερώνει σχετικά, ώστε να τον παρακινήσει να εξεταστεί.

Θυμίζουμε, βέβαια, πως η ένταξη της ειδοποίησης στο e-prescription είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιούνιο.

« H ανάγκη εξέτασης για την ηπατίτιδα C, όλων των ατόμων που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, βρίσκεται στο επίκεντρο της Επιτροπής για την υλοποίηση και παρακολούθηση του εθνικού σχεδίου δράσης για την εκρίζωση των ιογενών ηπατιτίδων στην Ελλάδα», αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας»., κάνοντας λόγο για «στοχευμένη προσπάθεια προαγωγής του γενικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο».

Άλλωστε, η Ηπατίτιδα C χαρακτηρίζεται από τα υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης. Περίπου το 80% των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο δεν το γνωρίζουν, την ώρα που η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει στην εκρίζωση του ιού και την αποφυγή σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η βελτίωση αυτού του ποσοστού αποτελεί και βασική ενέργεια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, σε συνδυασμό με τη θεραπεία όλων των ασθενών, στην κατεύθυνση υλοποίησης της στρατηγικής προτεραιότητας του ΠΟΥ, για εκρίζωση της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030,

 

Πηγη:https://virus.com.gr