Ενεργοποιείται αυτοδίκαιη απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών

Στην άρση της Προσωρινής Απαγόρευσης των Παράλληλων Εξαγωγών και της Ενδοκοινοτικής Διακίνησης για 22 κωδικούς προχώρησε ο ΕΟΦ. Την ίδια ώρα, θέτει σε ισχύ την αυτοδίκαιη απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών, σε περιπτώσεις μακράς έλλειψης σκευασμάτων στην εν λόγω λίστα.

Σύμφωνα με σημερινή απόφαση του, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανέστειλε το εμπάργκο της διάθεσης εκτός Ελλάδας για ένα μέρος των σκευασμάτων, που περιλαμβάνονται στο μακροσκελή κατάλογο της απόφασης του Φεβρουαρίου. Όπως διαπιστώθηκε, η επάρκεια αυτών των 22 φαρμάκων στην ελληνική επικράτεια έχει ομαλοποιηθεί. Για δεκάδες άλλα σκευάσματα, όμως, η απαγόρευση παραμένει σε ισχύ.

Ο ΕΟΦ, βέβαια, επισημαίνει, ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απόφασης απαγορεύεται επίσης κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων. «Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη», συμπληρώνει.

Μαλιστα, προκειμένου να επιταχύνει το χρόνο αντίδρασης στις ελλείψεις, ο ΕΟΦ αποφάσισε «εφεξής όσα φαρμακευτικά προϊόντα περιλαμβάνονται στον κατάλογο [των φαρμακευτικών προϊόντων που είναι σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση] και παρουσιάζουν έλλειψη για διάστημα μεγαλύτερο των δύο  μηνών απαγορεύονται αυτοδικαίως (χωρίς την έκδοση σχετικής απόφασης) οι παράλληλες εξαγωγές και η ενδοκοινοτική διακίνηση προκειμένου να διασφαλίζεται η περίθαλψη των ασθενών πρωτίστως στη χώρα μας και η προστασία της δημόσιας υγείας γενικότερα».

 

Πηγη:https://virus.com.gr/